Zoektocht bij Rotterdam met onderwaterrobot

Vijf duikers van de marine zoeken dinsdag met een onderwaterrobot in de rivier de Noord bij Rotterdam. Er wordt gezocht naar bewijsmateriaal in een strafrechtelijk onderzoek. De waterpolitie heeft de drukke waterweg deels afgesloten om de veiligheid van de duikers te garanderen, laat de marine weten.

Het bewijsmateriaal ligt vermoedelijk op de bodem van de Noord. Vanwege de sterke stroming en het drukke scheepvaartverkeer heeft de politie de hulp van de marine ingeroepen.

De duikers van de Duik- en Demonteergroep (DDG) zoeken een gebied van vijfhonderd bij vierhonderd meter af met de onderwaterrobot Remus, wat staat voor Remote Environmental Monitoring System. Hierdoor kan gericht worden gedoken naar 'verdachte' objecten. Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie wil in het belang van het onderzoek niet vertellen wat er wordt gezocht en om wat voor strafzaak het gaat.

De groep helpt wel vaker bij het opsporen van drugs of stoffelijke overschotten, maar ook bij calamiteiten en het bewaken van havens. De DDG voert standaard een preventief bommenonderzoek uit bij staatsbezoeken, evenementen en havenbezoeken van buitenlandse oorlogsschepen.