Binnenhof dicht om demonstrerende studenten

De mobiele eenheid heeft vrijdagmiddag het Binnenhof afgesloten. Een paar honderd studenten zijn vanaf het Malieveld richting het Binnenhof gelopen om daar verder te protesteren, meldt de politie.

"Het was de bedoeling dat ze gewoon op het Malieveld zouden blijven. Het Binnenhof is verboden terrein voor ze", aldus een woordvoerder. Volgens haar is er geen sprake van rellen. "Er zijn geloof ik een paar eieren gegooid, maar dat is alles."

Tijdens de demonstratie tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs op het Malieveld werden studenten met flyers opgeroepen na de manifestatie naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap te komen. De politie heeft maatregelen getroffen om te zorgen dat het niet uit de hand loopt.

Op de flyers zou onder meer staan dat het 'niet genoeg is om in een park naar een handjevol sprekers te luisteren'. "We moeten de straat op om terug te eisen wat van ons is." Voor het departement verzamelde zich een grote groep mensen.

De demonstratie op het Malieveld in Den Haag is inmiddels voorbij. Het veld stroomt leeg en veel studenten gaan richting het station. Volgens de politie moeten mensen door grote drukte rekening houden met tijdelijke afsluiting van perrons.

Volgens de politie verzamelden zich vrijdagmiddag meer dan elfduizend studenten op het Malieveld en was de sfeer gezellig. De organisatie van de demonstratie spreekt van een opkomst van meer dan vijftienduizend studenten. Nog eens dertienduizend studenten voerden een digitaal protest via pixelprotest.org.


Binnenhof dicht om demonstrerende studenten (Foto: Novum)