Snelheid bij tunnels omlaag om vallend ijs

Voor een aantal tunnels op snelwegen is donderdag de maximumsnelheid verlaagd wegens sneeuw- en ijsresten die bij de in- en uitgang naar beneden vallen. Ook worden bij sommige tunnels rijstroken afgesloten. De Velsertunnel richting Alkmaar was rond 17.15 uur zelfs helemaal afgesloten, zodat met een hoogwerker kan worden schoongemaakt, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Volgens de woordvoerder is de snelheid voor alle tunnels op snelwegen in Noord-Holland teruggebracht naar 70 kilometer per uur. Naast de Velsertunnel worden ook de Coentunnel en de Zeeburgertunnel in de gaten gehouden. "Als het nodig is, worden daar ook rijstroken afgesloten", zegt de woordvoerder. Bij de Noordtunnel op de A15 bij Alblasserdam werden aan het begin van de middag twee rijstroken afgesloten.

De sneeuw- en ijsresten kunnen gevaar opleveren voor automobilisten als er niets aan wordt gedaan, vertelt de woordvoerder. "Het fenomeen kennen we al langer. Het ontstaat op roosters bij de in- en uitgangen van de tunnels. De sneeuw die daar ligt, kan naar beneden komen als het gaat dooien."