'Libië, Malta schenden rechten asielzoekers'

Mensen die de politieke vervolgingen en de gewapende conflicten in hun land zijn ontvlucht, lopen het risico dat zij worden gemarteld en voor onbepaalde tijd worden opgesloten, als zij via Libië naar Europa proberen te komen. Komen zij per schip van het Noord-Afrikaanse land naar het eiland Malta, lopen zij grote kans als illegale immigrant voor maanden opgesloten te worden.

Dat staat in een rapport dat de internationale organisatie voor de mensenrechten Amnesty International dinsdag heeft gepubliceerd. In Libië zijn buitenlanders, onder wie vluchtelingen, asielzoekers en migranten, bijzonder kwetsbaar. Zij leven permanent in angst dat zij worden opgepakt en voor lange tijd vastgehouden of dat zij worden gefolterd of op een andere manier worden misbruikt, schrijft Amnesty. Bovendien vrezen velen dat zij naar hun land van herkomst worden teruggestuurd, zonder dat de politieke leiders in Tripoli oog hebben voor het risico dat zij daar lopen.

In Libië zijn er volgens de autoriteiten meer dan drie miljoen 'illegale migranten'. Velen komen uit andere delen van Afrika, zoals Somalië, waar strijdgroepen al jaren elkaar het leven zuur maken. Libië heeft nooit de VN-conventie voor vluchtelingen ondertekend en gaf in juni de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR bevel haar activiteiten in het Noord-Afrikaanse land te staken.

Vanaf 2002 tot en met mei 2009 zijn ongeveer 13.000 mensen per boot uit Libië naar Malta gekomen. Amnesty beseft dat de komst van zoveel asielzoekers voor het kleine land in de Middellandse Zee een groot probleem is, maar dat betekent niet dat de regering zich niet hoeft te houden aan haar verplichtingen volgens het internationaal recht, meent Amnesty.

'Libië, Malta schenden rechten asielzoekers'
'Libië, Malta schenden rechten asielzoekers' (Foto: ANP)