Toeristen kunnen in 2011 naar Tsjernobyl

Toeristen kunnen binnenkort een bezoek brengen aan het afgesloten gebied rond de kerncentrale van Tsjernobyl, waar het grootste nucleaire ongeluk ter wereld in de geschiedenis van de mensheid heeft plaatsgevonden. De zogenaamde Tsjernobyl-zone gaat volgend jaar open voor publiek. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Noodgevallen bekendgemaakt.

Reactor nummer 4 van de kerncentrale explodeerde op 26 april 1986. Een wolk radioactief materiaal, die bij de explosie vrijkwam, dreef vervolgens over een groot deel van Noord-Europa. Honderden mensen werden gedwongen geëvacueerd uit de gebieden die radioactief besmet waren. Nog steeds hebben mensen te kampen met ziektes als gevolg van de vrijgekomen straling.

Na de ramp werd de ontplofte reactor in alle haast voorzien van een betonnen mantel. Deze mantel staat echter op het punt in te storten. Het ministerie zei maandag te hopen dat de bouw van de nieuwe, veiliger mantel in 2015 afgerond is. Het ruim 380 miljoen euro kostende project wordt gefinancierd door internationale donoren.


Toeristen kunnen in 2011 naar Tsjernobyl (Foto: Novum)