FIFA beslist vandaag over toewijzing WK 2018

De vier kandidaatorganisatoren voor het WK in 2018 krijgen donderdag duidelijkheid. Nederland en België geven om 09.00 uur als eerste van de vier kandidaten de laatste presentatie. Aan het einde van de middag beslissen de 22 leden van het uitvoerend comité van wereldvoetbalbond FIFA of de Lage landen, Spanje en Portugal, Engeland of Rusland dat toernooi krijgt.

Rusland, Nederland, België en Portugal organiseerden het WK nog nooit. Spanje deed dat in 1982, Engeland was in 1966 gastheer. Als de, veelal Engelse, bookmakers te geloven zijn, maken Nederland en België echter nauwelijks kans, mede vanwege het ontbreken van politieke steun.

Rusland en Engeland zijn de favorieten met Spanje en Portugal als nummer drie. De Nederlands-Belgische samenwerking is bij de wedkantoren zo impopulair dat er goed geld aan te verdienen valt.

Om toch een kans te maken hadden de Nederlanders en Belgen een dweilorkest naar Zürich gehaald om zo duidelijk te maken dat het met de sfeer in de Lage landen wel goed zit. Om ook de steun van de beide regeringen nog maar eens te benadrukken, zijn premier Mark Rutte en zijn Belgische collega Yves Leterme ook naar Zwitserland afgereisd.

Daarin zijn we overigens niet alleen. Namens Engeland zijn prins William en premier David Cameron in Zwitserland en ook de regeringsleiders van Spanje en Portugal reisden af. Opvallend afwezig is de Russische premier Vladimir Putin die een geplande reis naar Zwitserland woensdag plotseling afzegde.

De stemming vindt overigens plaats onder een zweem van corruptie. Twee leden van het uitvoerend comité werden al geschorst, maandag werden drie anderen in een BBC-documentaire ook beschuldigd van corruptie. Nederland en België denken van die geruchten gebruik te kunnen maken omdat de FIFA-leden niet op dubieuze landen als Rusland en landen waar ze opgejaagd worden zoals Engeland willen stemmen.

Ook voor het WK van 2022 wordt donderdag een gastland gekozen. Daarvoor zijn Qatar, Japan, Zuid-Korea, Australië en de Verenigde Staten in de race.