'Politiek wil af van dure KvK'

Oppositiepartijen D66 en GroenLinks en regeringspartij VVD vinden de Kamer van Koophandel een dure en niet effectieve organisatie. De partijen willen af van de verplichte afdracht door ondernemers en er moet één loket komen waar iedereen terecht kan.

"De verplichte rekeningen voor de Kamer van Koophandel kosten het bedrijfsleven nu jaarlijks 200 miljoen euro, terwijl het gros van de ondernemers de meerwaarde er niet van in ziet. Het betekent alleen maar extra kosten en rompslomp voor het mkb, zzp'ers en sinds dit jaar ook voor iedereen die lid is van een vve", zo zegt D66-Kamerlid Verhoeven.

VVD-Kamerlid Schaart gaat morgen tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken op de kwestie in. De VVD'er zal dan vragen om een centrale organisatie die de taken van Kamer van Koophandel, Syntens en Agentschap NL kan overnemen. "De reeks loketten die er nu zijn, kosten veel geld, zorgen voor veel irritatie en zijn niet effectief", stelt zij.

Volgens D66-Kamerlid Verhoeven zijn met name de kleine ondernemers gebaat bij een centrale organisatie. Er zijn nu te veel regels en verplichtingen waar ze aan moeten voldoen. "Een modezaak met zeven man personeel is elk jaar ruim 660 euro kwijt aan verplichte contributie voor Kamer van Koophandel én bedrijfs- en productschappen."