'Onderzoek stormbestendigheid stroommasten'

Netbeheerders moeten onderzoeken of het vaker kan gebeuren dat de wind zo sterk is dat stroommasten omvallen. Dat adviseert technologisch onderzoeksbureau KEMA na onderzoek naar het bezwijken van vijf hoogspanningsmasten in de buurt van het Gelderse Vethuizen eerder dit jaar, meldt netbeheerder TenneT.

In juli werd Nederland getroffen door een zware storm. In de provincie Gelderland zorgde die storm volgens een schatting van het Verbond voor Verzekeraars voor twintig miljoen euro aan schade. In dat bedrag is de schade aan de masten niet meegerekend.

Bij de storm werden windsnelheden tot tweehonderd kilometer per uur bereikt. De krachten waren 'ruim hoger' dan waar de masten op zijn berekend.

Daarom moeten netbeheerders nagaan of zulke sterke windvlagen door bijvoorbeeld de klimaatverandering vaker kunnen worden verwacht. TenneT stelt dat ontwikkelingen zoals veiligheid en klimaatverandering nadrukkelijk de aandacht hebben. Zo is het via brancheorganisatie Netbeheerder Nederland betrokken bij onderzoeken naar het Nederlandse klimaat in de toekomst.

Door het omvallen van de masten kwam een gedeelte van de Achterhoek een uur zonder stroom te zitten. Binnen een uur was de stroomvoorziening met een omleiding hersteld. Vier dagen later was een noodlijn aangebracht. Het volledige herstel duurt volgens TenneT tot eind dit jaar.


KEMA: Onderzoek stormbestendigheid hoogspanningsmasten (Foto: Novum)