Twee weken cel voor ruitengooier Noordeinde

De 21-jarige man uit Zeist die zaterdagnacht veertien ruiten van paleis Noordeinde in Den Haag moet daarvoor twee weken de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank in den Haag woensdag bepaald in een supersnelrechtzitting. Ook moet hij dertienduizend euro schadevergoeding betalen.

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van justitie. "Wij zijn heel tevreden", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. De man kreeg ook een voorwaardelijke celstraf van twee weken opgelegd.

De man wilde een gesprek met de koningin, zei hij volgens een rechtbankwoordvoerder op de zitting, maar hij wilde niet zeggen waarover. Hij zei dat een brief aan Beatrix sturen te lang duurt. De zaak kwam in aanmerking voor supersnelrecht, omdat het OM snel lik-op-stuk wilde geven en omdat hij behoorlijk wat schade had aangericht aan een overheidsgebouw.

Getuigen hadden het alarmnummer gebeld toen ze zagen dat een man stenen naar het werkpaleis van koningin Beatrix gooide. Agenten wisten de man rond 01.30 uur aan te houden na een achtervolging.