D66 claimt het politieke centrum

D66 is het alternatief voor het kluitjesvoetbal op de flanken. Dat zei Alexander Pechtold tijdens het D66-partijcongres dat zaterdag in het Haagse congrescentrum World Forum plaatsvond. Pechtold neemt hiermee nadrukkelijk afstand van de indeling van D66 als onderdeel van het linkse blok van PvdA, GroenLinks en de SP.

Pechtold heeft al eerder aangegeven dat hij zich niet senang voelt bij het etiket 'links' dat nog wel eens op zijn partij wordt geplakt. Zaterdag claimde hij 'het politieke centrum'. "Het progressieve midden, waar D66 eenzaam is na de vlucht van Cohen richting Roemer en de onomkeerbare vrijage van Verhagen en Rutte met Wilders", zo sprak Pechtold.

Zaterdag werd bekend werd dat PvdA-leider Job Cohen en GroenLinks-leider Femke vertrouwelijke gesprekken voeren over vergaande politieke samenwerking tussen hun partijen. In het artikel in NRC Handelsblad dat hier kond van doet staat dat de PvdA en GroenLinks in de toekomst een permanente politieke alliantie willen aangaan, waaraan mogelijk ook SP en D66 gaan deelnemen. Pechtold liet zaterdag weten dat zijn partij een eigen koers blijft varen.

D66 en de SP zijn overigens wel aanwezig bij het maandelijkse overleg van de directeuren van de wetenschappelijke bureaus van de vier partijen. Tijdens dit 'Broodje progressief' wordt ook over de mogelijkheden van politieke samenwerking gediscussieerd.

Tijdens het congres werd Ingrid van Engelshoven herbenoemd als voorzitter van D66. Van Engelshoven, die tevens wethouder is in Den Haag, is als sinds 2007 voorzitter van de partij. Ze riep zaterdag op tot meer financiële transparantie van politieke partijen. Volgens haar is het vaak onduidelijk waar partijen hun geld vandaan halen. Het kabinet zou een wetsvoorstel moeten indienen die het mogelijk maakt om meer inzicht te verkrijgen in de financiën van partijen.