VS en India sluiten miljardendeals

De Verenigde Staten en India sluiten handelsovereenkomsten ter waarde van tien miljard dollar. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag tijdens zijn bezoek aan India gezegd. De president hoopt dat de overeenkomsten 54.000 nieuwe banen in de VS financieren. Daarnaast wil Obama nieuwe exportregels invoeren, zodat het voor Amerikaanse bedrijven eenvoudiger wordt handel te drijven met India.

In de nasleep van de Amerikaanse Congresverkiezingen, waarbij de Democraten een gevoelige nederlaag leden en werden afgerekend op de hoge werkloosheid in de VS, stelt het Witte Huis alles in het werk om de tiendaagse reis van Obama naar vier Aziatische landen toe te spitsen op het creëren van banen en het stimuleren van de Amerikaanse economie.

Onderdeel van de nieuwe handelsovereenkomsten is de verkoop van vliegtuigen en vliegtuigonderdelen aan de Indiase luchtvaartmaatschappij SpiceJet Airlines en de Indiase luchtmacht. De overeenkomsten waren al in de maak, maar het bezoek van Obama droeg ertoe bij dat ze ook werden beklonken.

Of er door de deals ook nieuwe banen ontstaan, is niet duidelijk, maar met het geld dat met de overeenkomsten is gemoeid worden duizenden banen betaald.

Obama arriveerde zaterdag in Mumbai, waar hij allereerst een bezoek bracht aan het hotel Taj Mahal, de plek die symbolisch werd voor de terreuraanslagen in de Indiase stad in 2008. "De Verenigde Staten en India staan verenigd", zei hij. "We zullen het nooit vergeten."


(Foto: Novum)