Heineken teruggefloten door Europees Hof

Het Europese Hof van Justitie heeft een streep gezet door de uitbestedingstruc die Heineken uithaalde met een deel van haar personeel. Hierdoor kunnen werknemers niet meer gedwongen worden om hetzelfde werk te doen voor minder salaris.

Heineken had een constructie opgezet met cateringbedrijf Albron, waarbij de cateringafdeling samen met het kantinepersoneel werd overgenomen. Als gevolg daarvan verloor het personeel al hun rechten omdat ze officieel voor een ander bedrijf werkten.

Leidenaar John Roest, één van de gedupeerden, pikte dat niet en spande samen met FNV Bondgenoten een zaak aan. Na zes jaar procederen kreeg hij eindelijk gelijk, het Europese Hof heeft bepaald dat hij en zijn collega’s onterecht salaris moesten inleveren.

Roest is er zeker van dat deze zaak een grote impact zal hebben. "Ik heb gehoord dat ze dit volgend jaar wel zullen doceren op de universiteit. Dit moeten rechtenstudenten gewoon weten. Het is van belang voor heel Europa. Daarom heb ik het ook gedaan: om een einde te maken aan die smerige constructie."

Heineken teruggefloten door Europees Hof (foto:NOVUM)