Australiër hekelt Nederlandse militairen

Nederlandse Apache-helikopters durfden niet te helpen toen Australische en Amerikaanse militairen in Afghanistan zwaar onder vuur lagen van een Taliban-hinderlaag. Dat beschrijft een Australische militair van de Special Forces in een boek dat volgende week uitkomt.

"Ze wilden niet het vuur openen op de Taliban, uit vrees dat ze zelf wat kogels zouden moeten incasseren", schrijft ex-militair Rob Maylor in zijn boek SAS Sniper, meldde de Australische krant Daily Telegraph vrijdag. Bij het gevecht stierf een Amerikaanse soldaat en raakten zeven Australische SAS-militairen zwaargewond. Maylor liep ernstige granaatwonden op.

De toevallig voorbijvliegende Nederlandse Apachepiloten waren gevraagd te helpen met hun Hellfire lasergeleide raketten en 30 mm-kanonnen. De coalitietroepen vochten naar eigen zeggen voor hun leven nabij het dorp Khaz Uruzgan "We hebben jullie hulp nodig, want er vallen hier doden", meldden de Australiërs via de radio aan de Nederlandse piloten. De Nederlanders kregen de coördinaten van de doelen die ze moesten beschieten.

Maar de Apaches weigerden, omdat ze dan zouden moeten dalen onder de veilige hoogte van vijfduizend voet. Dit tot verbazing van de Australiër, omdat de bepantserde Apaches volgens hem juist zijn ontworpen voor gevechten met zware beschietingen op lage hoogtes.

Australiër hekelt Nederlandse militairen
Australiër hekelt Nederlandse militairen (Foto: ANP)