'Ingestort gebouw al 22 keer gecontroleerd'

Het gebouw dat donderdag in het centrum van Rotterdam instortte, was al 22 keer gecontroleerd door de gemeente sinds het begin van de bouw. Op papier was er niets mis met de bouwplannen, de vergunningen en de constructie door bouwbedrijf J.P. van Eesteren. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag.

Uitgerekend de stempels, die de vloer op hun plaats moeten houden, worden bij de bouw niet door de gemeente gecontroleerd. Dat is de verantwoordelijkheid van de aannemer. De stempels dienen om een betonnen vloer die wordt gestort te ondersteunen. Er wordt gespeculeerd dat met die stempels iets mis is gegaan.

Bij de instorting raakten zes bouwvakkers gewond, van wie vijf ernstig. Het lichtgewonde slachtoffer kon ter plaatse worden verzorgd; de anderen liggen nog in het ziekenhuis. Drie slachtoffers liggen nog op de intensive care, maar verkeren niet in levensgevaar.

De tien winkels rond het ingestorte gebouw, die na de instorting werden gesloten, gaan vrijdag weer open. Een woordvoerder van de politie zegt vrijdagochtend dat alleen het getroffen gebouw zelf nog afgezet is. Daaromheen zou geen sprake meer zijn van gevaar.


(Foto: Novum)