Bodemprocedure FTD tegen Brein

Dinsdag diende de bodemprocedure die FTD (Fill Threads Database) tegen stichting Brein heeft aangespannen. Stichting BREIN is van mening dat FTD onrechtmatig handelt, omdat het een sleutelrol vervult in de gratis verspreiding van illegale bestanden.

FTD op zijn beurt is van mening dat het niets met piraterij van doen heeft en binnen de grenzen van de wet blijft. Zij sleepte BREIN voor de rechter en eist dat BREIN haar uitlatingen over FTD publiekelijk rectificeert en wil dat de rechter FTD legaal verklaart.

Beide partijen stonden dinsdag, aangemoedigd door vooral FTD gebruikers, voor de rechtbank in Haarlem en hebben hun argumenten aangedragen.

Breindirecteur Tim Kuik vindt het ‘een samenspel van FTD en haar gebruikers waarbij willens en wetens toegang tot ongeautoriseerde bestanden wordt georganiseerd’.

FTD is een community waar gebruikers bespreken wat er zoal op Usenet te vinden is. Dit gebeurt in zogeheten 'spots', waarin informatie wordt gegeven over de bestanden op usenet, zoals speelduur, kwaliteit en dergelijke. Downloaden via FTD is niet mogelijk. Hiervoor zijn externe programma's nodig die FTD niet zelf levert.

Eerder moest FTD van de rechter spots van de film 'Komt Een Vrouw Bij De Dokter' verwijderen, op laste van producent Eyeworks. Hiertegen tekende FTD beroep aan. Donderdag is in deze zaak een nieuwe zittingsronde.

De gerechtelijke uitspraak zal nog even op zich laten wachten. Een uitspraak wordt niet eerder verwacht dan 17 november.

Update
Diverse aanvullingen op het bericht