Nederlander leeft minder lang door rookgewoonte

Nederlanders leven gemiddeld minder lang dan veel andere Europeanen doordat hier meer wordt gerookt. Nog altijd rookt een derde van de mannen en een kwart van de vrouwen. Dat blijkt uit een rapport dat vrijdag wordt gepubliceerd, schrijft Trouw.

De tijd die 65-jarige mannen nog te leven hebben wordt door roken met 3,5 jaar ingekort. Bij 65-jarige vrouwen gaat er anderhalf jaar af. Het onderzoek is uitgevoerd door verouderingsinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing en demografisch instituut NIDI.

De onderzoekers dringen aan op een strenger rookbeleid. Andere Europese landen zouden de prijs van tabak veel vaker verhogen dan Nederland. Het plan van het nieuwe kabinet om het rookverbod voor kleine cafés af te schaffen gaat lijnrecht tegen het advies van de onderzoekers in.

Tussen de jaren dertig en zestig was Nederland nog koploper als het om de levensverwachting gaat. Inmiddels hebben landen als Spanje en Italië Nederland ingehaald. Binnen Europa staat Nederland op de negende plaats.

Niet alleen roken zorgt voor de lagere levensverwachting in Nederland. De zorg voor ouderen heeft er ook mee te maken. De onderzoekers zochten naar verschillen met Japan omdat de levensverwachting daar veel hoger ligt.

Een deel van de verklaring ligt er volgens hen in dat daar minder mensen roken, maar het zou ook komen doordat ouderen daar vaak vlakbij of zelfs bij hun kinderen wonen. In Nederland was dat vroeger ook zo, maar nu wordt de zorg uitbesteed.

"Je kunt je afvragen of we in Nederland nog voldoende kwaliteit bieden", zegt directeur van de Leyden Academy Rudi Westendorp in de krant. Hij wil echter niet suggereren dat kinderen hun ouders weer in huis moeten nemen of dat thuiszorg slecht werk levert.