Indonesische provincie wil maagdentest voor scholieren

Raadsleden van de Indonesische provincie Jambi, op het eiland Sumatra, willen een maagdelijkheidstest invoeren voor scholieren. Als scholieren zich aanmelden voor een nieuwe school moet eerst onderzocht worden of ze nog niet het bed gedeeld hebben met iemand van het andere (of hetzelfde) geslacht.

De raadsleden willen door dit voorstel het 'probleem' van de vrij seks de kop indrukken. "Met deze maatregel hopen wij een cultuur van schaamte te creëren onder de studenten, zodat ze te bang zijn om zich bezig te houden met deze daad, die verboden is door onze godsdienst", zei raadslid Bambang Susatyo tegen het blad Tempo.

Voorstanders willen de regel zelfs vastleggen in een provinciale wet. De lokale voorzitter van de Raad van Moslimgeestelijken heeft al laten weten dat hij de maatregel steunt, zodat de 'moraliteit van onze jongeren kan worden beschermd'.

Tegenstanders zijn echter bang voor privacyschending van de studenten. De maatregel zou onwettig zijn en ingaan tegen het streven om kinderen twaalf jaar onderwijs aan te bieden. Zij zien meer in andere oplossingen. "Als we het fenomeen van de vrije seks willen aanpakken, kunnen we beter het karakter van de kinderen sterker maken via de ouders of via religieus studiemateriaal", is het idee van het hoofd van de onderwijsdienst van Jambi.