Criticus Kremlin vastgezet

De Russische politiek activist en uitgesproken tegenstander van het Kremlin Lev Ponomarjov is woensdag voor drie dagen vastgezet. Dat bepaalde een districtsrechtbank in Moskou. Hij zou bevelen van de politie niet hebben opgevolgd.

Ponomarjov (70) werd zondag gearresteerd na de inrekening van twee andere prominente tegenstanders van het Kremlin, kennelijk vanwege een poging een niet-toegestane protestmars te houden. De overige activisten, onder wie Boris Nemtsov, werden zondag aangehouden en de volgende ochtend vrijgelaten bij gebrek aan bewijs.

Nemtsov is een van de felste critici van het Kremlin en leider van de Solidariteitsbeweging. Woensdag deed hij een verklaring uitgaan waarin hij zei dat de politie in de noordelijke stad Moermansk duizend exemplaren had ingenomen van een rapport waarin de voormalige president en huidige premier Vladimir Poetin wordt beschuldigd van corruptie tijdens de tien jaar dat hij aan de macht is.

Activisten die het rapport uitdeelden werden aangehouden op verdenking van het verspreiden van extremistisch materiaal, aldus de verklaring. Honderdduizenden kopieën van 'Poetin: wat tien jaar Poetin heeft gebracht' zijn sinds het eerder dit jaar werd gepubliceerd in beslag genomen in Moskou, Sint-Petersburg en Smolensk.