Geheime Britse UFO-stukken openbaar gemaakt

De Britse autoriteiten hebben donderdag een reeks officiële documenten over ongeïdentificeerde objecten (UFO's) vrijgegeven. De stukken, opgetekend in tientallen vervlogen jaren, waren geheim, maar ze zijn nu via het Nationaal Archief openbaar.

Een aantal gerapporteerde UFO's bleek later te verklaren door bijvoorbeeld brandende meteoren in de atmosfeer. Maar veel waarnemingen blijven onopgehelderd. Zo spreekt een memo uit 1997 bijvoorbeeld over een supersonische knal en het neerstorten van een vliegtuig in Noord-Engeland. De opgetrommelde politiemacht en de reddingswerkers konden echter nergens een wrak vinden.

Ook is er eind jaren negentig een driehoekige, zwarte UFO gezien boven het huis van een vooraanstaand lid van de oppositie. Onderzoek verschafte geen enkele duidelijkheid over deze waarneming. Wel stellen stukken van het Britse ministerie van Defensie dat alle geheimzinnige zaken die radars in de lucht signaleerden tijdens de Koude Oorlog, toestellen of objecten uit de Sovjet-Unie zijn geweest.