Meer boetes door extra controles wegwerkzaamheden

De aangekondigde extra controles op hardrijders bij wegwerkzaamheden hebben geleid tot een forse stijging in het aantal uitgeschreven boetes. Vorig jaar schreven de regiokorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) 8505 bonnen uit. Dit jaar staat de teller nu al op ruim 28 duizend, bevestigt een woordvoerder van het KLPD.

Begin dit jaar kondigde de politie al aan harder op te treden tegen snelheidsovertredingen bij wegwerkzaamheden. Wegwerkers voelden zich namelijk onveilig door de voortjakkerende automobilisten die zich niets aantrekken van de verlaagde maximumsnelheden. Ook waren er een aantal ongelukken.

"Maar de controles zijn niet alleen voor de wegwerkers", verduidelijkt de KLPD-zegsman. "Ook de weggebruikers zelf lopen bij werkzaamheden extra gevaar door smallere rijstroken en het ontbreken van vluchtstroken. Die lagere maximumsnelheid is er niet voor niets."

Het KLPD verrichtte vorig jaar zestien gerichte controles bij werkzaamheden. In de eerste helft van dit jaar zijn dat er al 67. Volgens het KLPD zal die stijging ook doorzetten. De controles zijn overigens niet alleen gericht op hardrijders. "Het gaat om integrale controles. Van de aanwezigheid van de politie gaat meer preventieve werking uit."

Vorige week reageerde de ANWB nog woest op een stortvloed aan boetes bij werkzaamheden op de A1 bij Muiden. Daar werden vijfduizend van de achtduizend passanten op de bon geslingerd voor te hard rijden. De ANWB suggereerde dat het KLPD uit was op hoge inkomsten uit boetes. Het KLPD ontkende dat.