VS en Zuid-Korea beginnen legeroefening

De Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn begonnen aan hun gezamenlijke legeroefening, ondanks dreigementen van Noord-Korea kernwapens in te zullen zetten tegen de "provocaties". Het Amerikaanse vliegdekschip USS George Washington verliet zondag samen met andere schepen de Zuid-Koreaanse haven van Busan naar de Japanse Zee, berichtte het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

De militaire oefening ten oosten van het Koreaanse schiereiland duurt vier dagen. Ongeveer achtduizend militairen, tweehonderd vliegtuigen en twintig marineschepen nemen deel aan de training.

De oefening moet "een heldere boodschap aan Noord-Korea sturen dat zijn agressieve gedrag moet stoppen", zeiden de ministers van Defensie Robert Gates (VS) en Kim Tae-young (Zuid-Korea) eerder deze week. Volgens Zuid-Korea torpedeerde Noord-Korea in maart een Zuid-Koreaans oorlogsschip, waardoor 46 bemanningsleden omkwamen. Noord-Korea ontkent dat.

Noord-Korea dreigt standaard met oorlog in reactie op legeroefeningen van de twee bondgenoten, die het stalinistische regime "repetitie voor oorlog" noemt.