Lichaam oud-dictator Ceausescu opgegraven

Forensisch onderzoekers hebben in Roemenië de vermoedelijke lichamen van oud-dictator Nicolae Ceausescu en zijn vrouw Elena opgegraven. Het zijn de laatste ontwikkelingen in een vijf jaar durende rechtszaak die is aangespannen door de kinderen van het paar. Zij twijfelen eraan dat hun ouders daadwerkelijk op de militaire Ghencea begraafplaats in Boekarest liggen.

Ceausescu werd op 22 december 1989 ten val gebracht toen het Roemeense volk in opstand kwam na 25 jaar brute communistische overheersing. De opstand kostte zo'n duizend mensen het leven. Ceausescu probeerde in een helikopter Boekarest uit te komen, maar de piloot liep over naar de opstandelingen. Drie dagen later, op eerste kerstdag, werden hij en zijn vrouw geëxecuteerd door een vuurpeloton.

Een team pathologen en medewerkers van de begraafplaats haalden woensdag de houten kisten van Ceausescu en zijn vrouw uit hun graven. Ze namen monsters van de lichamen en begroeven de kisten opnieuw. Het zal zes maanden duren om de identiteit van de lichamen te achterhalen.

"We zijn dichter bij de waarheid gekomen", aldus zoon Valentin Ceausescu. Dochter Zoia Ceausescu, die in 2006 aan kanker overleed, betwijfelde dat haar ouders op de begraafplaats liggen en spande een rechtszaak aan. Haar broer nam die na haar dood over.