'Amsterdam subsidieert nutteloze koranlessen'

Het Amsterdamse stadsdeel Centrum subsidieert koranlessen die volgens het stadsdeelbestuur 'geen meerwaarde' hebben voor de inburgering in de samenleving. Dat stelt VVD-deelraadslid Stefan de Bruijn.

In de onderbouwing voor het toekennen van de subsidie staat volgens De Bruijn letterlijk dat 'de afgelopen jaren niet is gebleken dat de weekendschool een meerwaarde heeft als het gaat om participatie en inburgering in de samenleving. De nadruk ligt vooral op de lessen in de eigen taal en op participatie in de eigen gemeenschap'.

"Als je leest waar het besluit op is gebaseerd, kun je alleen concluderen dat er dus geen subsidie moet worden verstrekt", concludeert De Bruijn. Dezelfde redenering werd volgens hem door het vorige bestuur gebruikt om een subsidieverzoek van de school, Iqraa, af te wijzen.

Een woordvoerder van het stadsdeel zegt echter dat de subsidie niet voor de koranlessen wordt gegeven, maar omdat de school bijdraagt aan de integratie. "Het gaat om een weekendschool die is opgericht door moeders met een Marokkaans-islamitische achtergrond."

Zij hebben er volgens hem voor gekozen hun kinderen niet naar de weekendschool van een moskee te sturen. "Op de weekendschool die door hen is opgericht is juist meer aandacht voor integratie, ook integratie van de ouders." De subsidie is eenmalig. "Voordat we structureel subsidie geven, moet de aandacht voor participatie gewaarborgd zijn."

Maar volgens De Bruijn gaat het puur om subsidie van koranlessen. "Dit moeten we niet willen. Je moet kerk en staat gescheiden houden."