Straf na te vondeling leggen baby

De 24-jarige Duitse vrouw die haar kind te vondeling legde moet aan een persoonlijkheidsstoornis worden behandeld. Ze hoeft niet de cel in, maar de rechtbank in Utrecht legde vandaag wel een voorwaardelijke celstraf van vier maanden op. De rechtbank volgde daarmee de eis van justitie.

De twee dagen oude baby werd 13 september gevonden in de Fockema Andrealaan bij het Diakonessenhuis in Utrecht. Bij de baby lag een brief waarin stond dat ze Lily heet.

Een anonieme tip leidde in november naar de vrouw. De vrouw verklaarde dat ze ongewenst zwanger was geworden en zich niet geschikt achtte het kind op te voeden. Daarom wilde ze de baby niet houden en ging ze naar het ziekenhuis.

Bij het ziekenhuis zocht ze naar een luik waar een moeder in nood een baby in kan leggen, zodat het gelijk verzorgd wordt. In Duitsland hebben sommige ziekenhuizen dergelijke 'Babyklappe'. Ze kon zo'n luik echter niet vinden, waarop ze de baby achterliet op een plek nabij het ziekenhuis. Een halfuur later werd de baby gevonden.

De advocaat van de vrouw pleitte ervoor de vrouw schuldig te verklaren zonder straf op te leggen. Dat was volgens de rechtbank echter geen optie, omdat ze de baby hulpeloos heeft achtergelaten. Ze ging weg zonder na te gaan of anderen zich over haar kind hadden ontfermd en had volgens de rechters andere keuzes moeten maken.

De vrouw heeft volgens de rechtbank een forse neurotische problematiek en lijdt aan een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis. Een individuele psychoanalytische therapie moet herhaling voorkomen.

De vrouw heeft het kind inmiddels ter adoptie afgestaan.