Leider maoïsten India doodgeschoten

Een van de leiders van de maoïsten in het oosten van India, Cherukuri Rajkumar, ook wel bekend als Azad, is vrijdag door de politie doodgeschoten. Volgens de politie gebeurde dat in een vuurgevecht, maar een woordvoerder van de rebellen beschuldigde de politie ervan Azad te hebben doodgeschoten nadat hij donderdag gevangen was genomen.

De politie zette deze week een klopjacht op de rebellen in nadat zij maandag in een hinderlaag in de deelstaat Chhattisgarh 27 paramilitairen in een hinderlaag hadden gedood. De achtervolging leidde naar de aangrenzende deelstaat Andhra Pradesh, waar Rajkumar volgens de politie vrijdag in een vuurgevecht in het woud van Jogapur werd gedood. Een woordvoerder van de maoïsten, Gudsa Usendi, liet vrijdag echter in een telefoongesprek met journalisten weten dat Azad is vermoord nadat hij donderdag gevangen was genomen.

De Indiase premier Manmohan Singh heeft de maoïsten als de grootste bedreiging van de binnenlandse veiligheid bestempeld. De rebellen vinden steun onder de Indiase plattelandsbevolking en zijn nu in twintig van de 28 deelstaten van India actief. Hun gewapende aanhang wordt geschat tussen de tienduizend en twintigduizend strijders. In de afgelopen jaren zijn bij gevechten tussen de maoïsten en de politie ongeveer tweeduizend doden gevallen.