Verhagen blijft bij standpunt coalitievorming

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen blijft bij zijn weigering om te onderhandelen met de VVD en de PVV over de vorming van een nieuw kabinet. Een gesprek met informateur Uri Rosenthal heeft daarin woensdag geen verandering gebracht.

Verhagen vindt dat VVD en PVV eerst samen moeten bekijken of zij het eens kunnen worden. "Er zijn overduidelijk grote verschillen tussen de twee partijen", zei Verhagen. Hij noemde onder meer de aanpak van de economische crisis en de 'kopvoddentaks' die PVV-leider Geert Wilders heeft bepleit.

Wilders en VVD-leider Mark Rutte moeten eerst duidelijk maken hoe zij hun onderlinge verschillen gaan overbruggen. Pas dan wil Verhagen besluiten of hij aanschuift bij de onderhandelingen over de vorming van een kabinet van VVD, PVV en CDA. Anders vindt hij onderhandelen een 'zinloze exercitie'.

Mocht het CDA uiteindelijk aanschuiven bij de onderhandelingen, dan moeten de CDA-leden op een partijcongres besluiten of deelname aan de coalitie ook echt doorgaat. Dat geldt overigens ook voor andere coalities dan met VVD en PVV.