Zwitserse parlement keurt deal VS goed

Het Zwitserse parlement heeft dinsdag een verdrag met de Verenigde Staten over het verstrekken van gegevens van rekeninghouders goedgekeurd. Via het verdrag krijgt de VS duizenden bestanden over vermoedelijke belastingontduiking in handen. Een meerderheid van 81 parlementariërs stemde in met het door de Zwitserse regering gesteunde verdrag, 61 parlementariërs waren tegen en 53 onthielden zich van stemming.

Het verdrag werd dinsdag goedgekeurd nadat de machtige Zwitserse Volkspartij het verzet tegen het verdrag liet varen. Vorige week werd het verdrag nog geblokkeerd. De nationalisten werden toen gesteund door de linkse politici in het parlement in hun afwijzing van het verdrag.

Een aantal details moet nog worden uitgewerkt en het voorstel kan nog steeds worden voorgelegd aan de Zwitserse bevolking via een referendum voordat het uiteindelijk een wet wordt.

Bern kwam het verdrag vorig jaar overeen onder zware Amerikaanse druk. Washington had gedreigd met juridische stappen tegen de Zwitserse bank UBS, die er door de Amerikaanse regering van werd beticht tienduizenden Amerikaanse klanten te hebben geholpen de belasting te ontduiken. Washington wil de gegevens van die klanten hebben.