Kindersterfte neemt vlugger af dan gedacht

Het lijkt erop dat de kindersterfte wereldwijd sneller afneemt dan gedacht. Maandag verscheen in het Britse medische tijdschrift Lancet een artikel over de resultaten van een onderzoek naar kindersterfte. Die tonen aan dat dit jaar 7,7 miljoen kinderen zullen overlijden voor zij de leeftijd van 5 jaar hebben bereikt. In 1990 was dat aantal nog twaalf miljoen.

De nieuwe schatting, gebaseerd op meer gegevens en een geavanceerder rekenmodel, ligt een stuk lager dan een schatting van Unicef naar kindersterfte uit 2008. Unicef meende toen dat jaarlijks 8,7 miljoen kinderen overlijden aan vermijdbare oorzaken als diarree, longontsteking en malaria.

"We zijn een stuk verder dan we dachten", zei Christopher Murray, een van auteurs van het artikel en directeur van het Instituut voor Gezondheidsmetriek en Evaluatie van de Universiteit van Washington. Murray en zijn collega's beoordeelden informatie uit 187 landen over de jaren van 1970 tot en met 2009. Ze concludeerden dat de kindersterfte jaarlijks gemiddeld met zo'n twee procent afneemt, minder dan de 4,4 procent die nodig is om het doel van de Verenigde Naties te bereiken, namelijk om de kindersterfte tegen 2015 met tweederde terug te brengen.

In landen als Liberia en Niger neemt de kindersterfte opmerkelijk snel af. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is daarentegen nauwelijks voortgang te bespeuren.

"We zijn verheugd omdat dit onderzoek een onderbouwing is van onze overtuiging dat het verspreiden van muskietennetten, vaccins en vitamine A resultaten leveren", zei Mickey Chopra, directeur gezondheid van Unicef.

Toch is de studie geen bewijs dat de programma's van de VN effect sorteren. Volgens Murray kan de afname evenzeer het gevolg zijn van het feit dat minder kinderen besmet zijn met aids, omdat de piek van de aids-epidemie enkele jaren achter ons ligt. Ook is het maar de vraag hoe betrouwbaar de gegevens zijn van landen die er gebrekkige meetmethoden op nahouden.