Groot aantal zelfmoorden in Japan

Het aantal zelfmoorden in Japan is in 2009 gestegen tot bijna 33.000. Dat blijkt uit politieonderzoek dat vandaag is vrijgegeven. Depressies en economische tegenslag droegen in grote mate bij aan de toename.

In totaal pleegden vorig jaar 32.845 Japanners zelfmoord, 1,8 procent meer dan in het jaar daarvoor. Het is al het twaalfde opeenvolgende jaar dat in Japan meer dan 30.000 mensen zich van het leven beroofden.

Het zelfmoordcijfer in Japan is ongekend hoog. Per 100.000 Japanners maken 24,4 personen een einde aan hun leven. Van de acht grootste industrielanden, de G8, heeft alleen Rusland met 30,1 zelfmoorden per 100.000 inwoners een hoger zelfmoordcijfer, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Bijna 72 procent van het aantal Japanse zelfmoorden betrof mannen. Zij werden overwegend door depressies en economische tegenslag, zoals het verliezen van een baan, tot hun daad gedreven.

De Japanse economie kreeg in 2009 te maken met de ergste economische recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Het werkloosheidscijfer bereikte in juli vorig jaar een recordhoogte van 5,7 procent.

Japan heeft omgerekend 106 miljoen euro beschikbaar gesteld om het hoge zelfmoordcijfer omlaag te brengen. De regering financiert hulp aan mensen met torenhoge schulden en betaalt behandelingen voor mensen met depressies.

Submitter:  Bron: Novum/AP