Brown maakt aftreden onderdeel van coalitievorming

In een poging de Liberale Democraten te verleiden tot het vormen van een coalitie met zijn Labourpartij, heeft de Britse premier Gordon Brown aangekondigd te zullen aftreden als het werkelijk tot zo'n regering komt. Door zijn aftreden als onderhandelingspunt aan te bieden hoopt Brown dat de Liberale Democraten zullen afzien van een coalitie met de Conservatieve Partij.

Labour eindigde als tweede in de verkiezingen. "Als partijleider moet ik dat als een veroordeling (van mijn premierschap, red.) accepteren", zei Brown daarover. Terwijl hij zich wil richten op het vormen van een coalitie, zal Labour een nieuwe leider kiezen.

De Conservatieven wonnen bij de verkiezingen vorige week donderdag de meeste zetels in het Britse Lagerhuis, maar behaalden geen absolute meerderheid. Zij zijn inmiddels in onderhandeling met de Liberale Democraten, hoewel de gesprekken volgens sommige parlementariërs zijn vastgelopen op bepaalde kernkwesties als de hervorming van het kiesstelsel.

Brown zei dat Nick Clegg, leider van de Liberale Democraten, heeft verzocht om onderhandelingen met Labour. Eerder had Clegg al aangegeven dat het aftreden van Brown een voorwaarde zou zijn voor welke overeenkomst met Labour dan ook.

Waarschijnlijk wordt Brown in het najaar als partijleider vervangen. Minister van buitenlandse zaken David Miliband en minister van onderwijs Ed Balls zijn de belangrijkste kandidaten om Brown op te volgen.