VVD blijft stijgen in peiling

De opmars van de VVD in de peilingen blijft doorzetten. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond winnen de liberalen twee zetels ten opzichte van vorige week en komen uit op dertig zetels. De opkomst van de partij van Mark Rutte gaat ten koste van de PVV. Geert Wilders' partij zakt twee zetels en houdt er nog achttien over.

De PvdA blijft de grootste partij en scoort net als vorige week 33 zetels. Het CDA krijgt er een bij en komt uit op 27. De SP (tien), GroenLinks (elf), D66, (twaalf), ChristenUnie (zes) TON (nul) en SGP (twee) houden elk evenveel zetels als vorige week. De onrust binnen de Partij voor de Dieren kost de partij van Marianne Thieme een zetel, ze houdt er nog maar een over.

De Hond peilde ook hoe kiezers denken over de PvdA. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen PvdA-kiezers en overige linkse kiezers. Lijsttrekker Job Cohen is onder PvdA'ers mateloos populair: 97 procent van hen is positief over hem. Driekwart van de andere potentiële PvdA-kiezers ziet het ook wel zitten met hem. Maar over het verkiezingsprogramma is maar twee derde van de PvdA'ers positief en slechts zeventien procent van het overige linkse electoraat.

Ook met de dinsdag gepresenteerde kandidatenlijst is niet iedereen onverdeeld blij: 63 procent van de PvdA'ers en 29 procent van de overige linkse kiezers kan zich hier in vinden. Dit bewijst volgens De Hond dat de PvdA kwetsbaar is. De partij zou relatief weinig overige linkse kiezers voor zich kunnen winnen, terwijl als Cohen tijdens de campagne niet aan de verwachting voldoet, wel een hoop PvdA-kiezers kunnen weglopen.

VVD blijft stijgen in peiling, PVV zakt verder weg
VVD blijft stijgen in peiling, PVV zakt verder weg (Foto: Novum)