Vulkaanuitbarsting blijkt vals alarm

Volgens de IJslandse staatszender RÚV zou de Hekla-vulkaan op IJsland maandagmiddag zijn uitgebarsten. Deze uitbarsting zou echter niet zorgen voor nog meer as, omdat er geen ijskappen op de krater liggen. Wel is er op camerabeelden veel rook te zien. De Hekla is de meest bekende vulkaan van IJsland, en ook de grootste. De vulkaan heeft een hoogte van 1491 meter.

Er worden livebeelden uitgezonden van de uitbarsting, maar de kans dat er wat te zien is, is behoorlijk klein. De site is namelijk de hele tijd overbelast.

Niet alleen op IJsland is vulkanische activiteit merkbaar. Ook op Vanuatu, een eilandstaat ten oosten van Australië, staat een vulkaan op knallen. Het gaat hier om de vulkaan Gaua. De berg is al maanden aan het rommelen, maar de activiteit is de afgelopen dagen ernstig toegenomen. "Een paar dagen geleden heeft hij grote aswolken de lucht ingespuwd", aldus Peter Korisa. Hij houdt de vulkaan in de gaten. Er zullen ongeveer 2.700 inwoners worden geëvacueerd.

Ook de activiteit van een andere vulkaan, de Katla, op IJsland is toegenomen. Het is nog niet zeker of deze ook gaat uitbarsten.

Update 19.41 uur

De vermoede uitbarsting van de vulkaan Hekla is vals alarm. De webcam die de beelden opnam waarop de melding gebaseerd werd, bleek gericht te zijn op de vulkanische activiteit die al sinds 14 april waar te nemen is en de aswolk heeft veroorzaakt die het vliegverkeer in grote delen van Europa heeft lamgelegd.

Volg de gebeurtenissen rondom de vulkanische activiteit ook op het forum. Foto's van de uitbarsting van afgelopen donderdag zijn hier te zien.