Meer vliegvelden Europa opengesteld

Hoewel in Nederland nog tot zeker 14.00 uur niet wordt gevlogen, gaan her en der in Europa steeds meer vliegvelden open. Zo heeft Oostenrijk maandag het luchtruim heropend en ook in Noorwegen en Finland werd een aantal luchthavens in gebruik genomen.

In het zuiden van Frankrijk zijn vliegvelden nog steeds open en Spanje biedt andere Europese landen aan vliegvelden te gebruiken om gestrande passagiers verder te helpen. In Duitsland en België is echter nog steeds sprake van een vliegverbod, evenals in onder meer Engeland en Zwitserland.

Maandagochtend vergaderen de Europese luchtvaartautoriteiten over de aswolk en welke stappen kunnen worden gezet richting heropening van het luchtruim. Aan het einde van de middag volgt een vergadering tussen transportministers van alle Europese landen over de situatie.

Demissionair minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) gaf zondag aan dat hij wil dat er zo spoedig mogelijk weer wordt gevlogen. Hij noemde het Europese beleid 'rigide' en vindt dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen gebieden met lage en hoge concentraties asdeeltjes.

De eerste vluchten van de KLM zondagavond naar Azië zijn volgens de luchtvaartmaatschappij probleemloos verlopen. Een van de vrachtvluchten vloog naar de Verenigde Arabische Emiraten, de tweede naar Thailand. Tijdens de vlucht zijn geen bijzonderheden vastgesteld, net zo min als bij een technische inspectie achteraf, meldt KLM. De luchtvaartmaatschappij hoopt zo snel mogelijk toestemming te krijgen een deel van haar geplande vluchten te mogen uitvoeren.

Meer vliegvelden Europa opengesteld
Meer vliegvelden Europa opengesteld (Foto: Novum)