'EU-subsidies bevorderen overbevissing'

De subsidies die de Europese Unie aan de visserij verstrekt verergeren de overbevissing in Europese wateren. Dat heeft de internationale milieugroepering Pew vandaag gezegd.

De EU besteedt jaarlijks ongeveer 54 miljoen euro aan subsidies om de visstand te stabiliseren en de Europese visserij concurrerend te laten zijn op de internationale markt. Bovendien betaalt de EU vissers om het aantal vissersboten te verminderen. Maar, zegt Pew, de vissers hebben meer geld ontvangen voor de bouw van nieuwe schepen en het moderniseren van schepen dan dat ze hebben ontvangen om het aantal boten te verminderen. Hierdoor krijgen de vissers de mogelijkheid nog meer vis te vangen.

"Publiek geld heeft overbevissing gefinancierd met verwoestende gevolgen voor het zeeleven", concludeerde beleids- en onderzoeksdirecteur Markus Knigge. "Deze maatregelen moeten niet meer gefinancierd worden."

In het rapport van Pew staat dat in de periode van 2000 tot en met 2006 tien Europese landen ongeveer 95 procent van de visserijsubsidies ontvingen. Spanje ontving het meest, 46 procent, en Italië, Frankrijk, Griekenland, Denemarken, Groot-Brittannië, Portugal, Duitsland, Polen en Zweden ontvingen gezamenlijk 49 procent van de subsidiegelden. Van al deze landen is Polen het enige land dat het geld gebruikte voor verbetering van de visstand.

Het visserijprogramma van de EU subsidieert niet langer de bouw van nieuwe schepen, maar financiert nog wel de modernisering van oude schepen. Johan Reyniers, een woordvoerder van de Unie, zei dat de EU het niet eens is met het idee dat deze projecten inherent schuldig zijn aan overbevissing. "De subsidie voor het moderniseren van de vissersvloot moedigt de vissers aan selectiever vistuig en -technieken te gebruiken, waardoor de negatieve gevolgen voor het milieu worden verminderd."

Reyniers zei ook dat veel van de kwesties die het rapport van Pew aansnijdt al zijn opgelost in het huidige visserijprogramma en dat de EU door zal gaan met het verbeteren van het beleid om de visserij duurzamer te maken.