D66: verhoog AOW-leeftijd in 12 jaar tijd naar 67

De AOW-leeftijd moet in twaalf jaar tijd naar 67 worden verhoogd. Dat staat in het verkiezingsprogramma van D66. In 2005 wilde de partij de AOW-leeftijd nog in 24 jaar tijd verhogen, maar de urgentie is volgens de partij toegenomen door de economische crisis.

Ieder jaar moet de AOW-leeftijd volgens D66 met twee maanden worden verhoogd. Daarmee wordt jaarlijks vier miljard euro bespaard. De partij wijst erop dat mensen ouder worden, minder werken en dat door de vergrijzing meer werknemers nodig zijn.

Het plan om de AOW-leeftijd te verhogen is door de val van het vorige Kabinet gestrand. Het onderwerp is controversieel verklaard en kan dus pas na de verkiezingen op 9 juni worden behandeld. Alleen SP en PVV zijn tegen de verhoging.

In het televisieprogramma Buitenhof stelde Kathalijne Buitenweg, die het verkiezingsprogramma voor GroenLinks schreef, een variabele AOW-leeftijd voor. Mensen die niet hebben gestudeerd en meteen na hun middelbare school aan het werk zijn gegaan zouden al voor hun 65e moeten kunnen stoppen met werken.

Volgens D66 is het probleem dat bijvoorbeeld stratenmakers voor hun 65e al met een uitkering thuis zitten omdat ze het werk niet meer aankunnen. Daarom zouden 30-plussers zichzelf gemakkelijker moeten kunnen bijscholen. Mensen met een zwaar beroep kunnen zichzelf dan omscholen voordat ze het werk niet meer aankunnen, is de bedoeling.