Nog geen contact met 83 Nederlanders in Chili

Met 83 Nederlanders in het door een aardbeving getroffen Chili is nog geen contact geweest. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag. Vooralsnog zijn er volgens hem geen concrete aanwijzingen dat Nederlanders gewond zijn geraakt of zijn omgekomen bij de aardbeving afgelopen zaterdag.

Van de 83 Nederlanders met wie nog geen contact is gelegd, zijn er 48 toerist. De overige 35 Nederlanders wonen in Chili. Van tien is het zeer waarschijnlijk dat zij op het moment van de aardbeving in of bij de stad Concepcion zaten. Het epicentrum van de beving met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter lag in de buurt van deze stad.

Tot nu toe zijn er 239 meldingen binnengekomen over mogelijk vermiste Nederlanders in het gebied, vertelt de woordvoerder. Van 156 is inmiddels duidelijk dat zij ongedeerd zijn.

Dat met 83 Nederlanders in Chili nog geen contact is geweest en dat het moeilijk is achter informatie over ze te komen, komt deels door de problemen met communicatiemiddelen, zegt de woordvoerder. Zo zijn de internetverbindingen in Chili verstoord en is het vooral rond Concepcion lastig om te bellen.

De beving is een van de zwaarste uit de geschiedenis van het land en kostte honderden mensen het leven. Een tsunami die volgde op de aardbeving zorgde ook voor slachtoffers. Na de aardbeving vonden plunderingen plaats.