Politie schiet meerdere criminelen neer

De politie heeft vanochtend in Amsterdam-Oost een 17-jarige verdachte van een overval neergeschoten. De jongen werd in zijn been geraakt, is aangehouden en naar een ziekenhuis gebracht. Een tweede, even oude, verdachte kon iets verderop worden ingerekend. De buit van de overval op een juwelier werd teruggevonden.

De twee jongens overvielen rond 10.30 uur een juwelier op de Van Woustraat in De Pijp in stadsdeel Oud-Zuid. Ze bedreigden het personeel met een vuurwapen en haalden meerdere vitrines leeg. De daders gingen er op een scooter vandoor.

De politie organiseerde direct een klopjacht naar de daders. Een agent zag een kwartier later in de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost twee mannen lopen die op de daders leken. Toen hij alarm sloeg, gingen de twee er in verschillende richtingen vandoor.

De politie kon de twee aanhouden in de Joubertstraat en de Ben Viljoenstraat. Eén van werd neergeschoten. Beiden zijn 'veelvuldig' met de politie in aanraking geweest. De politie doet geen verdere mededelingen over de schietpartij.

De rijksrecherche onderzoekt of de politieman terecht heeft geschoten. Een ander politiekorps neemt het forensisch onderzoek daarbij voor zijn rekening.

Deventer
Ook in Deventer is vandaag door de politie geschoten. Hierbij werden twee inbrekers van zeventien en negentien jaar bij de Kijkshop neergeschoten. Ze hadden een deur opengebroken om de winkel binnen te komen. Toen ze weer naar buiten liepen stonden ze echter oog in oog met de politie.

Eén van de agenten stond bij de deur en begon op de inbrekers te schieten. Waarom is nog niet precies duidelijk, "maar duidelijk mag zijn dat hij zich dermate bedreigd voelde dat hij zich genoodzaakt zag zijn vuurwapen te gebruiken", aldus een woordvoerder van de politie.

Volgens de filiaalhouder van de Kijkshop hadden de inbrekers het gemunt op gouden sieraden. Vergelijkbare inbraken waren er afgelopen weken bij Kijkshop-winkels in Apeldoorn, Winterswijk en diverse Friese plaatsen.

Ook hier wordt de zaak onderzocht door een rechercheteam.