Nederland zoekt 32 vluchtelingen Laos

Nederland is op zoek naar 32 mensen uit Laos die de vluchtelingenstatus zouden krijgen in Nederland. Ze verbleven in een opvangcentrum in Thailand en zouden via dat land naar Nederland gaan, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In december besloot Thailand dat ze via Laos naar Nederland moesten vertrekken. Thailand zette de vluchtelingen uit naar Laos. Daar werden ze volgens de woordvoerder niet opgevangen door de overheid. "Vermoedelijk zijn ze naar hun oorspronkelijke geboortedorp gegaan." Nederland vreest volgens de woordvoerder niet voor het leven van de vluchtelingen.

De 32 maken onderdeel uit van een groep van circa 150 vluchtelingen, die naar Westerse landen, zoals onder meer ook de Verenigde Staten, zouden gaan. Samen met deze landen probeert Nederland nu via de overheden van Thailand en Laos te achterhalen waar de vluchtelingen zich bevinden.

De vluchtelingen maken volgens de woordvoerder deel uit van de bevolkingsgroep Hmong. In Laos zouden de Hmong hun leven niet zeker zijn, omdat ze tijdens de oorlog in Vietnam samenwerkten met Amerikaanse inlichtingendienst CIA tegen de communisten.