'Johannes Paulus II sloeg zichzelf met riem'

Paus Johannes Paulus II geselde zichzelf met een riem, zelfs als hij op vakantie was, en sliep op de grond. Bovendien vastte hij regelmatig. Hij beschouwde dit als boetedoening en hoopte daarmee dichterbij de christelijke perfectie te geraken. Dat schrijft monseigneur Slawomir Oder, de aanjager van de heiligverklaring van Johannes Paulus II, in zijn boek 'Waarom hij een heilige is', dat vandaag werd gepubliceerd.

Het boek bevat een aantal ongepubliceerde brieven en toespraken, waaronder een memo uit 1989, waarin de toenmalige paus schreef dat hij zou aftreden als hij handelingsonbekwaam zou worden. Volgens het boek overwoog Johannes Paulus II, die aan de ziekte van Parkinson leed, voor het eerst om af te treden toen hij 75 werd. Hij ging zelfs zo ver dat hij een groep vertrouwelingen bijeenriep voor een informele discussie over een mogelijk aftreden. Hij vroeg Joseph Ratzinger, de huidige paus die in die tijd kardinaal was, om uit te zoeken wat de implicaties zouden zijn als hij met emeritaat zou gaan. Uiteindelijk liet de paus de beslissing over aan de 'voorzienigheid'.

Oders boek beschrijft ook dat Johannes Paulus II na de aanslag op zijn leven door de Turk Mehmet Ali Agca al in de ambulance zijn aanvaller vergaf. Dat hij dit zo snel kon, beschouwde hij als een gave die hem door Jezus Christus was gegeven.

Oder schrijft ook dat de paus in eerste instantie dacht dat hij het slachtoffer was van een aanslag door de Rode Brigades, een radicale linkse groepering die Italië in de jaren zeventig en tachtig terroriseerde. Het Vaticaan had voor de aanslag informatie van de Italiaanse geheime dienst gekregen dat de Rode Brigades een ontvoering van de paus zouden voorbereiden.

De huidige paus, Benedictus XVI, die versneld de heiligverklaring van Johannes Paulus II op de rails zette, heeft vorige maand de eerste belangrijke stap in de heiligverklaring gezet door een decreet goed te keuren waarin de 'heroïsche deugden' van de paus worden beschreven.