Proef met 'dierenpolitie' in Capelle

Opsporingsambtenaren in Capelle aan den IJssel mogen voortaan dieren in beslag nemen. Zo moeten ze strenger op kunnen treden tegen mishandeling en verwaarlozing van dieren. Het gaat om een proef van een jaar. De Dierenbescherming is enthousiast.

De Capelse wethouder van dierenwelzijn Joost Eerdmans spreekt van een doorbraak. "Tot nu toe kunnen onze ambtenaren weinig doen bij signalen van dierenleed. Met deze uitbreiding van taken kunnen we dierenleed vanaf de eerste melding aanpakken."

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft ook opsporingsambtenaren met soortgelijke rechten, maar dat zijn er veertien voor heel Nederland. Wel worden zij ondersteund door enkele honderden vrijwillige inspecteurs zonder bevoegdheden.

In Capelle worden twee van de tien buitengewoon opsporingsambtenaren aangewezen als dierentoezichthouder. De gemeente bekijkt nog wat voor kennis zij moeten opdoen voordat ze als 'dierenpolitie' aan de slag kunnen.

Na een jaar wordt de proef geëvalueerd, waarna landelijke invoering wordt overwogen. Binnenkort hebben het ministerie van Landbouw en de gemeente contact over het opbouwen van kennis rond de welzijnswetten voor dieren.

Eerdmans zegt het belangrijk te vinden dat er goed wordt samengewerkt met de inspectiedienst van de Dierenbescherming. Een woordvoerder van de Dierenbescherming zegt verrast te zijn door de ontwikkelingen. "Ons is hier nog niets over verteld, maar we zijn hier blij mee. Hoe meer handen aan het bed, hoe beter." De woordvoerder verwacht binnenkort van de gemeente te horen.

In theorie kan de politie ook ingrijpen bij verregaand dierenleed. In de praktijk ligt de prioriteit volgens de Dierenbescherming vaak elders, en daarom zouden speciale opsporingsambtenaren wel degelijk wat toevoegen.