Roemenië wil vettaks invoeren

De Roemeense regering wil een speciale belasting op junkfood, softdrinks en snoepgoed invoeren. De Roemeense minister van Gezondheid, Attila Cseke, meldde dit vandaag. De belasting moet er komen om de strijd tegen obesitas aan te gaan. Een op de vier Roemenen kampt met overgewicht.

De gezondheid van de burgers is niet het enige belang dat meetelt in de keuze voor de taks. De regering van Roemenië heeft namelijk een hoop geld nodig om het gezondheidszorgsysteem in het land overeind te houden. Het zorgstelsel kampt namelijk met een chronisch geldtekort. De belasting moet omgerekend 1 miljard euro opbrengen. Met dit geld worden volgens de minister ook nationale gezondheidsprogramma's ondersteund.

De minister gaat gesprekken voeren met de belangrijkste producenten en distributeurs van junkfood. Bij deze bedrijven hoort ook McDonald's, de marktleider wat betreft verkoop van calorierijk voedsel.

Roemenië is niet de eerste met plannen voor een vettaks, de Franse regering overwoog twee jaar geleden ook al om een dergelijke taks in te voeren, maar zag ervan af. Ook Taiwan heeft plannen voor een dergelijke belasting.