Opnieuw schilderij van Munch gestolen

Uit een galerie in de Noorse hoofdstad Oslo is een kunstwerk van de beroemde Noorse schilder Edvard Munch (1863-1944) gestolen. Het gaat om de litho Loesrivelsen II (Scheiding II) uit 1900.

Het kunstwerk verdween al in juni uit een Noorse galerie, maar de diefstal werd al die tijd geheim gehouden. De Noorse politie moest de kunstroof echter toegeven na een onthulling vandaag van de Noorse publieke omroep NRK.

Loesrivelsen II is een zwart-wittekening waarop een man en een vrouw staan afgebeeld. Met de rug naar elkaar kijken ze mistroostig naar beneden. De litho is ongeveer 2,5 miljoen Noorse kronen (bijna 300.000 euro) waard.

Vorige week werd een andere litho van Munch, De Geschiedenis, ontvreemd uit een kunstgalerie in Oslo. Dit werk zou ongeveer 240.000 euro waard zijn. Vijf jaar geleden werd het bekendste schilderij van Munch, De Schreeuw, en het doek Madonna gestolen. Twee jaar later werden de werken teruggevonden. Drie Noren werden voor de roof veroordeeld, maar hun motief is nooit opgehelderd.

Een andere versie van De Schreeuw verdween tien jaar eerder uit de nationale galerie in Oslo. Ook die werd later teruggevonden.