Karzai: laat verkiezingen doorgaan

Volgens de Afghaanse president Hamid Karzai moet de tweede ronde van de presidentsverkiezingen aanstaande zaterdag gewoon doorgaan. Dat liet een woordvoerder van Karzai vanochtend  weten, kort nadat Karzai's opponent Abdullah Abdullah bekendmaakte niet meer mee te willen doen.

"Wij geloven dat de verkiezingen door moeten gaan. Het proces moet compleet worden afgerond", aldus de zegsman. "Het Afghaanse volk moet het recht krijgen om te stemmen."

Abdullah heeft zijn achterban niet opgeroepen de verkiezingsronde te boycotten. Het campagneteam van Karzai besloot door te gaan met de voorbereidingen voor zaterdag.

Als de tweede ronde zaterdag doorgaat, is Karzai de enige kandidaat. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zakern Hillary Clinton liet eerder al weten dat dat geen probleem hoeft te zijn. "We zien ook in ons eigen land gebeuren dat kandidaten zich om wat voor reden dan ook terugtrekken. Ik denk niet dat dat iets van doen heeft met de geldigheid van de verkiezingen", zei ze zaterdag.

Het is echter wel onbekend terrein voor Afghanistan, waar het sinds de eerste ronde toch al zo onrustig is. Naast de politieke onzekerheid, die onder meer tot ongemak leidt bij de buitenlandse bondgenoten, grijpen de Taliban de verkiezingen aan om aanslagen te plegen
|

We zullen doorgaan.  (foto: ANP)
Submitter:  Bron: ANP