Haute cuisine voor baby's

Sterrenchef Toine Hermsen is een nieuwe weg ingeslagen: hij ontwikkelde een voedingslijn voor baby's. De chef heeft het afgelopen jaar onderzoek gegaan naar babyvoeding en concludeerde dat alle babyvoeding smaakloos is: je proeft niet wat je eet. Zijn onderzoek heeft geresulteerd in 21 potjes smaakvolle babyvoeding.

Afgelopen zaterdag zat het restaurant bij Toine Hermsen (één Michelinster) in Maastricht bomvol met baby's en kinderen. Zij kwamen het eten van de chef testen. Op iedere tafel stonden 21 potjes babyvoeding met groenten en sommige ook met vlees. Natuurlijk stonden er ook heerlijke fruitsapjes voor je jonge eters.

'Bewaartechnieken doden de smaak'
Toine Hermsen is de nieuwe lijn begonnen omdat de babyvoeding die tot nu toe op de markt was smaakloos was en het niet te vertellen was waarmee de babyvoeding gemaakt werd. "Op die manier blijft de smaak van baby's natuurlijk onderontwikkeld", aldus Hermsen. Hermsen beschuldigt onder meer de bewaartechnieken die toegepast worden bij babyvoeding: "Sommige van die potjes babyvoeding hebben een houdbaarheidsdatum van meer dan een jaar. De bewaartechnieken doden de smaak. Mijn potjes zijn maximum vier weken houdbaar", aldus de kok.

Het gaat er bij Hermsen dus om dat groenten en fruit hun smaak behouden. "Baby's zijn in staat smaken te onderscheiden", legt Hermsen uit. "Zet ze iets zuur voor en ze lusten het niet. Ik heb lang tests gedaan om uiteindelijk een lijn samen te stellen met 21 potjes." De top drie van de nieuwe smaken is na dit weekend: stamppotje van wortel, fruitpap van ananas en verse vanille en het stamppotje van broccoli met daarin stukjes beenhesp.

De voedingslijn van Hermsen is overigens nog niet op de markt: hij is nog bezig met de laatste details. "Het worden allemaal potjes van 125 gram waar ik mijn naam aan geef. We zijn dertig procent duurder dan de reguliere markt. Ik werk samen met mijn zakenpartner Friso Jeskot. Het idee komt trouwens van hem. Toen hij onlangs vader werd, stelde hij de smakeloosheid van de reguliere babyvoeding vast."

Nutricia beaamt opmerkingen chef
Een aantal opmerkingen van de chef wordt beaamd door Siska Pottie van Nutricia (producent van Nutrilon, Olvarit en Bambix). "Productie van babyvoeding is aan zeer strenge regels onderworpen. We moeten inderdaad goed oppassen met smaakversterkers. Allicht zal zijn haute cuisine-lijn wel smaakvoller zijn. Maar voor ons staat smaak niet op de eerste plaats. Wij richten ons eerst en vooral op de voedingswaarde", laat Pottie weten.