Vrouw Julio P overtuigd van onschuld

De vrouw van Transavia-piloot Julio P is overtuigd van de onschuld van haar man. Volgens haar heeft hij niet meegedaan aan vluchten waarbij tussen 1976 en 1983 tegenstanders van het Argentijnse regime werden gedrogeerd en boven de oceaan uit het vliegtuig werden gegooid. Dat zei ze gisteren in het tv-programma Pauw& Witteman.

P.'s vrouw Grethe zei dat toen haar man werd aangehouden in het Spaanse Valencia, zij ook in het vliegtuig zat waarmee haar echtgenoot zijn laatste vlucht naar Nederland zou maken. Ook hun zoon zat als co-piloot in het toestel. Haar man dacht dat de arrestatie een grap was, vertelde ze.

Grethe en Julio zijn al getrouwd sinds 1975. Volgens haar woonden ze ver weg van de basis van waar de gewraakte vluchten vertrokken. Zij vindt het vreemd dat als haar man op een lijst zou staan met namen van piloten die de vluchten uitvoerden, hij niet eerder is gearresteerd. Hij gaat elk jaar naar Argentinië voor familiebezoek.

Ze zei verder dat haar man niet wist dat hij werd verdacht. Hij heeft het nu moeilijk in de gevangenis. "Hij is alleen en hij begrijpt het niet."

De Spaanse justitie moet besluiten of Julio P. kan worden uitgeleverd aan Argentinië. Dat land had een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd en diende onlangs een formeel uitleveringsverzoek in bij Spanje.