Stacey niet in Dakar-rally

Hans Stacey doet volgend jaar niet mee aan de Dakar-rally. MAN, het team van de vrachtwagenschauffeur uit Best, liet namelijk weten niet deel te nemen, vanwege de economische crisis.

Stacey wilde de vrachtwagens in eerste instantie zelf kopen, maar dit gaat nu niet door. "Ik heb eind februari, begin maart gesprekken gehad met Fred van Putten (teammanager) en Bert van Hasselt (directeur MAN West-Europa) om de boel over te nemen. Het bedrag dat werd genoemd was een reëel bedrag en ik heb tegen ze gezegd: 'daar komen we wel uit'. Ik zou binnen twee weken antwoord krijgen. Ik heb niks meer gehoord.", lichtte hij toe.

Daarnaast zouden ook mismanagement, slechte communicatie en rancune binnen het MAN-team voor problemen zorgen. "Van Putten is het op de man gaan spelen. Hij heeft het team zelf willen kopen, heeft de Duitser Armin Schwarz en Frits van Eerd benaderd om voor hem te rijden, maar er is geen monteur die nog voor hem wil werken. Ik heb hem gezegd dat zijn ego te groot is, dat hij zichzelf te belangrijk vindt. Toen was hij op zijn tenen getrapt."

Na afloop van de Dakar-rally van dit jaar, die Stacey niet uitreed, zei Van Putten dat de Brabander zijn team in de steek had gelaten. "Dat sloeg nergens op. Hij suggereerde ook dat ik best had kunnen doorrijden. Zonder dat hij me had gesproken. Ik heb echt niet zomaar opgegeven. De proef werd in die etappe geneutraliseerd bij checkpoint 1, daar zaten wij 25 kilometer vandaan. Maar omdat de teamleiding de neutralisatie niet aan ons had doorgegeven, wisten we dat niet. Anders was ik, met alle risico's van dien, wel uit de duinen gekomen. Al had ik die auto op mijn rug moeten dragen."

Toch heeft Stacey zich inmiddels neergelegd bij het feit dat hij komend jaar niet in de Dakar-rally zal rijden. "Zeg nooit nooit, maar op dit moment ziet het er niet naar uit dat ik ooit nog Dakar rijd. Gelukkig pakt niemand me meer de winst in 2007 af. We hebben het toch maar gepresteerd om in drie jaar tijd één keer tweede te worden en de Dakar te winnen. Dat was toch het hoogtepunt in mijn carrière."

Toch kan Stacey de autosport geen vaarwel zeggen en heeft inmiddels een alternatief bedacht. "Ik ga proberen gewoon voor de fun aan autosport te doen. Proberen te genieten van autosport. Dat is me eigenlijk nog nooit gelukt."