[IndyCar] Uitslag Twin Ring Motegi

Danica Patrick heeft een historische overwinning behaald in de Indy Japan 300. Het was de eerste keer dat een vrouw een race won in een belangrijke open-wheel-klasse.

De 26-jarige Patrick timede haar laatste ronden perfect om Helio Castroneves te kunnen verslaan op de Japanse oval van anderhalf mijl. Castroneves, die aan de leiding blijft van het puntenklassement, finishte zes seconden achter de winnares, met Scott Dixon op de derde plaats.

Het was de eerste keer dat in een topserie van openwielers een vrouw een wedstrijd op haar naam mocht schrijven. Eerder won Milka Duno al een race in een sportwagenklasse, de American Le Mans. Patrick had al meer records op haar naam geschreven: zo was ze in 2006 de eerste vrouw die aan de leiding ging in de beroemde Indianapolis 500. In de race op Belle Isle in 2007 finishte ze al eens tweede.

"Eindelijk, dit zat er al een hele tijd aan te komen," jubelde Patrick na haar overwinning. "De race ging vooral om de brandstofstrategie en ik wist dat Helio dezelfde strategie had als ik. Ik kon het niet geloven toen ik hem inhaalde." Patrick relativeerde ook direct het belang van haar overwinning. "Ik heb nooit mannen als referentiepunt gebruikt, maar gewoon coureurs. Als ik niet snel genoeg was, was ik gewoon niet snel genoeg. Ik heb vorig jaar veel kansen aan me voorbij zien gaan door domme pech, ik ben blij dat ik er nu vanaf ben."