Van Dam test F3000-bolide in Albaceta

Carlo van Dam weet nog altijd niet wat de volgende stap in zijn autosport carriere is. In zijn zoektocht naar een stoeltje in een competitieve raceklasse testte de Nederlander een F3000-bolide van het Italiaanse Pro Motorsport in Albaceta.

Het Italiaanse team, dat volgend seizoen uitkomt in de nieuwe International Formula Masters-klasse, kon slechts een oud Tatuus chassis beschikbaar stellen. Het nieuwe chassis is pas in maart beschikbaar.

De omstandigheden waren niet optimaal. In de ochtend moest er gewacht worden tot de baan ontdooit was, de temperatuur kwam niet hoger dan vier garden celsius. Na iets meer dan dertig rondjes wist het team genoeg. Van Dam was namelijk toen al sneller dan Marcello Puglisi en Davide di Benedetto, die de twee dagen daarvoor hadden getest, Beide Italianen hebben reeds een seizoen ervaring in de F3000-bolides.

Van Dam was enthousiast over zijn test: "Dit was een kort, maar krachtige test. Deze Formule 3000-versie gaat natuurlijk al een tijdje mee en dat is te merken ook. Zo heeft hij maar vijf versnellingen, een lage aërodynamische grip en kent hij maar heel weinig elektronische hulpmiddelen. Zo heb ik sinds tijden weer de koppeling moeten gebruiken met het terugschakelen. Wat alles echter compenseert is de enorme krachtige motor [de Zytec-motor levert 460 pk] waardoor je constant bezig bent om dit 'ongeleide projectiel' op de baan te houden. Ik heb echt van het rijden met deze auto genoten. Mijn rondetijden waren heel erg goed, helemaal gezien het aantal kilometers dat ik had afgelegd. Het team heeft een erg professionele aanpak, vooral met het oog op de nieuwe International Formula Masters-klasse. Ik wil graag Salvatore Tavano en zijn hele team bedanken voor deze uitnodiging en het in mij gestelde vertrouwen."