Autosport jaaroverzicht 2006 (3)

Dit is het derde en laatste deel van het FOK!sport autosport jaaroverzicht van 2006. Deel 1 vind je hier, deel 2 staat hier.

SEPTEMBER

A1GP
De organisatie maakt bekend dat de eerste vrije training op vrijdag wordt vervangen door een “rookie-training”. De race op Zandvoort wordt overschaduwd door het nieuws dat Jos Verstappen niet in actie zal komen. Verstappen en Team Nederland konden het uiteindelijk niet eens worden over de financiële garanties.

DTM
Bij de race op Zandvoort is Jamie Green de snelste man in de kwalificatie. Bij de start van de race gaan er echter al vier Audi-coureurs aan hem voorbij. Tom Kristensen komt als eerste over de streep. De race in Barcelona wordt gewonnen door de Duitser Martin Tomczyk. Het is zijn eerste DTM overwinning. Tomczyk startte vanaf Pole Position.

Formule 3
In de Euroseries weet Giedo van der Garde een goede tweede en vijfde plaats te behalen op het circuit van Zandvoort. Ho Pin Tung weet de Duitse F3 titel op zijn naam te schrijven. Met een knappe overwinning in de laatste race stelt hij de titel zeker. Ferdinand Kool en Renger van der Zande weten de laatste race ook op het podium te eindigen. Twee weken later wint Tung opnieuw, zijn achtste overwinning van het seizoen. Van der Zande en Kool worden tweede en derde.

CCWS
Kort na de bekendmaking van de ChampCar-race op het circuit van Assen wordt er bekend gemaakt dat een stichting en een vakantiecentrum de race willen proberen te verhinderen wegens geluidsoverlast. Nicky Pastorelli werd al eerder geteisterd door niet betalende sponsoren, nu verliest hij definitief zijn racestoeltje aan Mario Dominguez. Bij de race op Road America weet AJ Allmendinger te winnen. Katherine Legge maakt een ernstige crash als een spoiler van haar auto het begeeft. Ze blijft gelukkig ongedeerd. Charles Zowlsman behaalt met een zevende plaats zijn beste seizoensprestatie tot dusver.

GP2
Giorgio Pantano weet een dubbelslag te slaan op het Italiaanse Monza. Lewis Hamilton heeft aan een derde en tweede plaats genoeg om het kampioenschap op te eisen. Hij blijft Nelson Piquet met twaalf punten voor.

Overig nieuws
Sebastian Loeb weet de rally van Japan te winnen. Over het hele weekend bleef hij Marcus Gronholm slechts 5,6 seconden voor. Loeb weet ook de rally van Cyprus op zijn naam te schrijven. Hiermee lijkt zijn derde wereldtitel slechts een kwestie van tijd. Niet veel later breekt Loeb echter zijn arm tijdens het mountainbiken. Hij staat in het kampioenschap 35 punten voor op Grönholm. Juan Pablo Montoya komt voor het eerst weer in actie sinds zijn gedwongen vertrek uit de Formule 1. Montoya zal een NASCAR-bolide gaan testen voor het team Ganassi. Tijdens de Golden Tulip Rally overlijdt een 38-jarige vrouw. Zij was navigator in één van de deelnemende auto’s. De rally wordt per direct afgelast.


OKTOBER

A1GP
Op 1 oktober 2006 wordt de A1 Grand Prix verreden in Zandvoort. Zuid-Afrika weet de sprintrace te winnen. De hoofdrace wordt gewonnen door Nico Hulkenberg voor Team Duitsland. In een spectaculaire race lag Nederland aan de leiding, maar door een afwijkende strategie moest Nederland in de slotfase van de race nog 4 bolides voorlaten. Een paar dagen na de race wordt bekend gemaakt dat Zandvoort de aankomende drie jaar gastheer van de raceklasse zal zijn. Renger van der Zande wordt door team Nederland gepresenteerd als tweede coureur. Bij de kwalificatie voor de race in Brno was Team Nieuw Zeeland het snelst. Nederland kwam niet eerder dan een twaalfde tijd. Zowel de sprintrace als de hoofdrace zijn een prooi voor Maleisië. Nederland stelt teleur met een elfde en negende plek.

DTM
Bruno Sprengler is tijdens het DTM spektakel in Le Mans de snelste in zowel kwalificatie als race. Bernd Schneider weet zijn vijfde DTM-titel veilig te stellen met een vijfde plaats in de race. Tijdens de kwalificatie op de Hockenheimring weet oud Formule 1-coureur Heinz-Harald Frentzen te verassen met zijn Pole Position. De race zelf wordt gewonnen door Bruno Spengler. Het is voor zijn laatste race in de DTM. In zijn vijfjarige DTM-carrière wist hij vier maal te winnen. Een paar dagen na de race wordt bekend gemaakt dat Frentzen, na slechts één jaar, zal vertrekken bij het team van Audi.

Formule 3
Hp-Pin Tung weet het Duitse F3 seizoen in stijl af te sluiten. Met twee overwinningen, twee Pole Positions en twee snelste raceronden is Tung onbetwist de snelste aan het eind van het seizoen. Het F3 Euroseries kampioenschap gaat naar Paul di Resta. Bij de laatste race op de Hockenheim-ring heeft hij genoeg aan een tiende plaats.

CCWS
Nicky Pastorelli zal ook de race in Surfer’s Paradise aan zich voorbij moeten laten gaan. Hij wordt vervangen door Antonio Pizzonia. De race in Surfer’s Paradise wordt gewonnen door Nelson Phillipe. Hij is de zestiende winnaar in evenzovele races. Hij vestigt een record als jongste race winnaar in de ChampCar ooit. Sebastian Bourdais stelt het kampioenschap veilig met een achtste plaats. Hij is tevens de eerste coureur sinds 1948 die het kampioenschap drie keer op rij weet te winnen. Charles Zwolsman rijdt even aan de leiding maar moet genoegen nemen met een zevende plaats. Harry Meurmans bevestigt de geruchten omtrent het ChampCar team. De naam Minardi wordt uit de hoed getoverd en Olav Mol wordt benaderd voor de functie van teambaas.

Overig nieuws
Tijdens de rally van Turkije vervangt Colin McRae de geblesseerde Sebastian Loeb. Ook Valtino Rossi zal deelnemen. De rally wordt gewonnen door Marcus Grönholm. Juan Pablo Montoya weet tijdens zijn eerste stockcar-race op het podium te eindigen. Bij zijn debuut in de NASCAR-series weet Montoya als elfde te eindigen. De ervaren Tom Kristensen weet tijdens een demonstratie zijn wagen niet in bedwang te houden en verwondt elf toeschouwers.


NOVEMBER

Dakar-rally
Een Algerijnse groepering dreigt met acties indien de Dakarrally het gebied op de grens tussen Mauritanië en Mali oversteekt. Een paar dagen later maakt de organisatie de route bekend, die inderdaad over het bewuste stuk grond leidt. Het team van Hans Bekx kan officieel bevestigen dat zij [ur=http://sport.fok.nl/sport/nieuws/31287]toestemming[/url] hebben deel te nemen aan de woestijnrally. Ook het team van Jan en Gerard de Rooy krijgt een bevestiging van de organisatie.

A1GP
De organisatie past een kleine reglementswijziging toe. De startgrid voor de hoofdrace wordt voortaan weer bepaald door de uitslag in de sprintrace. Ook de regels rondom de rookietraining worden aangepast. Team Brazilie maakt bekend dat Raphael Matos zijn debuut voor het team zal maken in China. De rookietrainingen op het stratencircuit van Peking worden afgelast omdat een hairpin te scherp blijkt te zijn. De organisatie besluit het circuit aan te passen. Ondanks de aanpassing wordt ook de kwalificatie afgelast, ditmaal door losliggende putdeksels. Team Nederland komt op Pole Position omdat Jeroen Bleekemolen de snelste tijd neerzet tijdens de derde vrije training. Bleekemolen weet de sprintrace te winnen. Tijdens de hoofdrace maakt Bleekemolen een fout in leidende positie. Hij spint tien minuten voor het einde. Pete da Silva is vanaf januari 2007 de nieuwe algemeen directeur van de klasse. Tijdens de kwalificatie voor de race in maleisie is Zwitserland het snelste. Nederland kwalificeert zich als zesde. De sprintrace wordt ook gewonnen door de Zwitsers. Nederland eindigt op de zevende plaats. In de hoofdrace is het Team Duitsland dat met grote overmacht wint. Nederland wordt negende. Een paar dagen na de race tekent Team Groot-Brittannië alsnog protest aan tegen de overwinning van de Duitsers.

DTM
Frans Verschuur maakt bekend vergevorderde plannen te hebben voor een Nederlands DTM-team. Gary Paffett overweegt een rentree in de DTM nadat zijn kansen op een Formule 1 stoeltje aan zijn neus voorbij is gegaan.

Formule 3
Brits Formule 3 kampioen, Mike Conway, heeft de F3 race in Macau gewonnen. Beste Nederlander was Yelmer Buurman met een achtste plek. Renger van der Zande zou op Magny-Cours een F3-bolide van ASM testen. Helaas gooide [/url=http://sport.fok.nl/sport/nieuws/31571het weer en een motorwissel[/url] hem parten. Carlo van Dam kwam wel in actie op het Franse circuit. Hij wist de snelste dagtijd te noteren.

CCWS
Tijdens een crash met een golfwagentje raakt Paul Tracy geblesseerd aan zijn schouder. De laatste race van het seizoen, in Mexico, wordt gewonnen door Bourdais. Wilson wordt tweede in de race, en verovert hiermee de tweede plaats in de eindstand. De organisatie van de ChampCar maakt bekend in 2007 te gaan racen op het circuit in Zolder. Junior Strous gaat testen in een ChampCar Atlantic-bolide van Condor Motorsports. Tijdens een test voor Jenson Motorsport, in de ChampCar Atlantic-serie, weet Dominique Muermans indruk te maken met het verbreken van het ronderecord op het Grand Bayou-circuit. De geruchten dat Jos Verstappen en Nicky Pastorelli volgend seizoen in de ChampCar World Series rijden steken de kop op. Het team RuSport verwisseld van eigenaar.

Overig nieuws
Sebastian Loeb laat ook de rally van Wales lopen. Hij is nog niet geheel hersteld van zijn blessure. Valentino Rossi zorgt voor opschudding met de uitspraak dat rally rijden moeilijker is dan Formule 1. Marcus Grönholm weet de WRC-rally in Nieuw Zeeland te winnen. Rossi weet de rally als elfde af te sluiten, het is de eerste rally die de Italiaan uitrijdt. In Monza weet Rossi een rally te winnen door alle proeven winnend af te sluiten. Juan Pablo Montoya beleeft een vurige crash bij een NASCAR wedstrijd. Sebastian Vettel maakt bekend volgend seizoen te racen in de World Series by Renault, naast zijn testrol bij BMW Sauber F1.


DECEMBER

Dakar-rally
De organisatie maakt bekend dat er zogenaamde veiligheidszone’s worden ingesteld. De organisatie is hiertoe genoodzaakt door de dreiging van aanslagen. Motorcrosser Marcel van Drunen heeft moeten afzeggen voor de 2007 editie van de woestijnrally. Hij is kort geleden geopereerd aan zijn schouder en mag van zijn artsen niet deelnemen. De organisatie ziet zich genoodzaakt twee etappes te annuleren. De etappes zouden voeren door het risicogebied tussen het noorden van Mali en het oosten van Mauritanië. De etappes worden vervangen door een alternatieve etappe en een verbindingsroute.

A1GP
Team Groot-Brittannië tekent protest aan tegen de overwinning van Duitsland in de Grand Prix van Maleisië. Het team is van mening dat Duitsland de reglementen betreffende het starten van de bolide heeft overtreden. Ho Pin Tung zal gaan testen voor team China in de rookietraining in Indonesië. De Chinese Nederlander wordt vergezeld door de Nieuw-Zeelandse Nederlander Chris van der Drift die ook deelneemt aan de rookietraining. Na de trainingen wordt bekend gemaakt dat Tung ook de races gaat rijden voor team China. In de kwalificatie voor de race in Indonesië is Nieuw-Zeeland het snelste. Nederland staat op de tiende plek. Team Canada wordt bestraft voor een incident bij de uitgang van de pitstraat waardoor Nederland vanaf plek negen mag starten. De sprintrace wordt gewonnen door team Nieuw Zeeland. Zij leiden van start tot finish. Mexico en Groot-Brittannië maken het podium compleet. Nederland wordt dertiende en China valt uit. De hoofdrace wordt vervroegd vanwege de weersvoorspellingen. Het blijkt helaas geen baat te hebben waardoor de start wordt uitgesteld. De hoofdrace wordt uiteindelijk gewonnen door Nieuw Zeeland. In een race waarin veel actie was valt team China uit. Nederland weet als vijfde te finishen, maar wordt later gediskwalificeerd omdat de verplichte pitstop te laat werd gemaakt.

DTM
De datum voor de DTM race op het circuit in Zandvoort is vastgesteld op 29 juli. Hiermee valt de race niet meer samen met de Bavaria City Racing op 19 augustus.

Formule 3
Renger van der Zande laat een goede indruk achter bij een F3 test voor het team van ASM. Carlo van Dam test een Prema Power team-bolide in het Italiaanse Vallelunga. Hij noteert de snelste tijd van de dag.

CCWS
Junior Strous heeft een plaatsje bemachtigd bij Condor Motorsports dat uitkomt in de juniorenklasse; de Champ Car Atlantic Serie. Paul Stoddart maakt bekend dat de naam Minardi zal terugkeren in de autosport. Vanaf 2007 zal het CTE Racing –HVM team door het leven gaan als Minardi Team USA. Kort daarop maakt Stoddart bekend interesse te hebben in de diensten van Jos Verstappen.

Overig nieuws
Het WRC-team van Subaru maakt bekend over te stappen naar bandenleverancier BF Goodrich. Subaru maakte daarvoor gebruik van Pirelli-banden. Skoda maakt bekend volgend seizoen niet deel te nemen aan het WRC-kampioenschap. De fabrikant wil zich toeleggen op de ontwikkeling van een Super 2000 rallywagen. Lucas Luhr en Mike Rockenfeller stappen over van Porsche naar Audi. Ze zullen uitkomen in de Le Mans en DTM serie. Nicky Pastorelli zal deelnemen aan de 24-uurs race van Daytona in een Fabcar prototype van het VICI Racing Team. Jaap van Lagen maakt zijn debuut in een Spyker C8 op het circuit van Jerez. Hij hoopt volgend seizoen enkele races uit te komen voor de Nederlandse autofabrikant. De Race of Champions wordt gewonnen door Ekström. De DTM coureur verslaat in de finale Sebastian Loeb. In de landenwedstrijd waren Kovalainen en Grönholm te sterk voor Travis Pastrana, uitkomend voor Team USA.

Submitter:  Bron: FOK!sport