Autosport jaaroverzicht 2006 (2)

Dit is het tweede deel van het FOK!sport autosport jaaroverzicht van 2006. Deel 1 vind je hier, deel 3 kun je hier lezen.

MEI

GP Masters
De eerste race van het seizoen wordt gewonnen door Nigel Mansell. De GP Masters id de klasse waarin oud-Formule 1-coureurs in identieke wagens om de eer strijden. Christian Danner eindigt als tweede, Erik van de Poele maakt het podium vol.

WRC
De Fransman Sébastien Loeb wint de rally van Argentinë. De Noor Petter Solberg eindigt op een verdiende tweede plek met een achterstand van 44 seconden. De derde plaats is er voor de Italiaan Gigi Galli die een achterstand van drie en een halve minuut oploopt.

Sébastien Loeb, de Italiaan Gigi Galli, de Oostenrijker Manfred Stohl en de Spanjaard Daniel Sordo krijgen een officiële waarschuwing van de FIA. Deze waarschuwing wordt uitgegeven nadat deze vier coureurs een zogenoemde donut maakten in het Cordoba stadion na de Super Special Stages.

Sébastien Loeb wint ook de Rally van Italië. Achter de Fransman eindigen de Fin Mikko Hirvonen en de Spanjaard Daniel Sordo als respectievelijk tweede en derde. Voor Marcus Grönholm is het een weekend om snel te vergeten. Hok raakte in proef acht een steen waarbij de motor beschadigd raakt en het einde wedstrijd betekent.

NASCAR
Jimmie Johnson wint de Aaron's 499 op de Talladega Super Speedway. Hij pakt in de allerlaatste ronde de leiding en pakt zijn eerste overwinning op deze supersnelle baan. De race was een dag uitgesteld wegens regenval.

GP2
In de eerste race van de GP2series op de Nürburgring kan Nelson Piquet Junior zijn pole position niet verzilveren. De Brit Lewis Hamilton pakt zijn eerste GP2 overwinning, en ook de tweede race is een prooi voor de Brit.

De eerste race van het GP2 weekend in Barcelona wordt gewonnen door Alexander Premat. De Fransman weet in de laatste ronde de leiding over te nemen van Lewis Hamilton. De tweede race wordt gewonnen door Ernesto Viso. Tweede wordt Nelson Piquet Junior. De winnaar van de eerste race, Alexander Premat eindigt als derde.

CCWS
Sebastien Bourdais wint de race in Houston in de ChampCar World Series. Het is de tweede winst dit seizoen voor de tweevoudig kampioen. De wedstrijd in Monterrey weet de Fransman ook te winnen.

Indianapolis 500
De kwalificaties voor de Indy 500 worden verstoord door regen. De directie van de Indy Racing League besluit om hierdoor de regels van de kwalificatie aan te passen. Op PoleDay is het vervolgens Sam Hornish Jr. die de snelste tijd pakt. De negentigste editie van de Indianapolis 500 kent een spannende finale waar Sam Hornish Jr. als snelste uit kwam. Hij blijft de jongste deelnemer, Marco Andretti, nipt voor.

DTM
Tom Kristensen wint race drie van het DTM-kampioenschap. In het Duitse Oschersleben laat hij vanaf de pole Bruno Spengler en Jamie Green achter zich.

DTM-coureur Olivier Tielemans wordt door zijn team aan de kant gezet. Dit seizoen maakt de 21-jarige coureur zijn debuut in de Deutsche Tourenwagen Meisterschaft.

Overig nieuws
De Zwitserse autocoureur Sebastian Buemi schrijft geschiedenis.. Als jongste autocoureur ooit wint de Zwitser een wedstrijd in de Formule 3. De 17-jarige rijder van ASL Mücke Motorsport, die nog niet in bezit is van een rijbewijs, blijft op het circuit van Oschersleben zijn Japanse rivaal Kohei Hirate voor.

Yvan Muller wint de eerste race op het Britse circuit Brands Hatch van het FIA WTCC-kampioenschap. De tweede race wordt gewonnen door Alain Menu.


JUNI

A1GP
Op een vergadering tussen de A1GP organisatie en de seatholders worden de veranderingen in het reglement besproken. Onder andere de duur van de races en de puntenverdeling zijn onderwerp van gesprek. Team Nederland strikt een sponsor. Remeha, fabrikant van CV-ketels, zal het team sponsoren. Jos Verstappen isnog altijd niet bevestigt voor volgend seizoen.

DTM
Olivier Tielemans raakt zijn plek in de DTM kwijt aan Jeroen Bleekemolen. De investeerders in zijn carrière zijn onvoldoende tevreden over zijn prestaties. De beslissing is genomen door de rechtbank van Maastricht, nadat Tielemans eiste zijn plek te mogen behouden.

Formule 3
Yelmer Buurman weet zijn beste prestatie tot dusver te boeken in het Britse F3 kampioenschap. Hij wordt tweede op het circuit van Pau. Hij finisht de race met vier kromme wielen en een afgebroken voorvleugel.

GP2
Lewis Hamilton weet de races op Silverstone te winnen. Hamilton controleert de eerste race van begin tot einde. De tweede race vertrekt Hamilton vanaf de achtste positie maar hij finisht met een voorsprong van negen seconde op de concurrentie. Team Durango wordt uitgesloten van deelname aan de tweede race. Het team zou de achtervleugels niet volgens het reglement hebben laten repareren.

Le Mans
Tijdens een testdag ter voorbereiding op de 24-uurs race van Le Mans is het team Pescarolo Sport het snelste. Racing for Holland komt niet verder dan de zesde tijd. Het Spyker Squadron doet het in de GT-klasse goed met een vijfde en zevende tijd. De race wordt gewonnen door Audi. Het betekent de eerste Le Mans overwinning ooit met een dieselmotor.

Overig nieuws
Robert Doornbos weet de Race of Champions te winnen. Het evenement in Napels is vergelijkbaar aan de Race of the Champions dat aan het einde van het jaar wordt gehouden.


JULI

Dakar-rally
Daniel Willemsen maakt bekend deel te zullen nemen aan de komende Dakar-rally. De meervoudig wereldkampioen zijspancross zal uitkomen voor het Yamaha Holland Team. Ook het team van De Rooy heeft zich ingeschreven, ondanks de uitsluiting van de 2006 editie.

DTM
Tijdens de race op Brands Hatch weet de Zweed Matthias Ekström te winnen. Jeroen Bleekemolen rijdt zijn eerste race voor het team van Colin Kolles en weet als veertiende te eindigen. Hij is hiermee de snelste van alle 2004-bolides. Bij de race op de Norisring weet Bruno Spengler, dankzij een uitgekiende pitstop-strategie, zijn eerste DTM-overwinning te behalen. Jeroen Bleekemolen eindigt op de twaalfde plaats. Hiermee blijft hij wederom zijn teamgenoot voor.

Formule 3
Giedo van der Garde weet zijn eerste F3 punten te pakken op het circuit van Brands Hatch. Hij weet de tweede race als derde te finishen, na een teleurstellende negentiende plek in de eerste race. Yelmer Buurman eindigt als tiende en negende. Op de Norisring doet Van der Garde het aanmerlijk beter, hij traint zichzelf naar pole position. Bij de start van de race op zaterdag laat hij echter zijn motor afslaan en moet als laatste van start gaan. Hij eindigt uiteindelijk als zesde. De race op zondag verloopt beter. Na een foutloze race weet Van der Garde deze winnend af te sluiten. In het Britse kampioenschap weet Yelmer Buurman de race op Spa Franchorchamps te winnen.

CCWS
Nicky Pastorelli verschijnt niet aan de start van de race in Toronto. Eén van zijn sponsoren laat het afweten waardoor de Nederlander niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. De race wordt uiteindelijk gewonnen AJ Allmendinger. Sebastian Bourdais traint pole position voor de race in Edmonton. Justin Wilson weet de race te winnen, na een rechtstreeks gevecht met Bourdais. Charles Zwolsman weet de race als tiende te eindigen, en Pastorelli eindigt in de muur.

GP2
Timo Glock weet de eerste race in Frankrijk winnend af te sluiten. Giorgio Pantano wint de tweede race. De eerste race in Duitsland wordt gewonnen door Gianmari Bruni, Timo Glock wint de tweede race.

Overig nieuws
Paul Stoddart, voormalig eigenaar van Minardi F1, bevestigt zijn plannen voor een ChampCar-team. Op E-bay wordt een ritje in een WRC auto aangeboden ten bate van het goede doel. Danica Patrick maakt bekend in de Indy Racing League te blijven.


AUGUSTUS

A1GP
De organisatie van de A1 Grand Prix bevestigt de race in Nieuw Zeeland. Jos Verstappen breekt op het circuit van Assen het ronderecord in zijn A1GP bolide. Team Brazilie maakt bekend dat Bruno Senna gaat testen in Silverstone. Tijdens diezelfde testsessie zal ook Chris van der Drift in actie komen voor Nieuw Zeeland. Van der Drift is half Nederlands. Team Nederland kent een goede testdag en wordt derde.

DTM
Jeroen Bleekemolen raakt zijn racestoeltje kwijt aan Nicolas Kiesa vanwege betalingsproblemen van een sponsor. De race op de Nurnburgring wordt gedomineerd door Bruno Spengler. Hij vertrekt van Pole Position en geeft de leidende positie niet meer uit handen. Zowel Audi als Mercedes maken bekend ook in 2007 in de DTM actief te blijven.

Formule 3
Tijdens de BP Ultimate Master of Formula 3 weet Giedo van der Garde zichzelf op pole Position te trainen. Van der Garde had echter een slechte start waardoor Paul di Resta als eerste de Tarzanbocht indook. Hoewel Van der Garde duidelijk sneller is, moet de Nederlander genoegen nemen met de tweede plek. Yelmer Buurman weet de race op Brands Hatch af te sluiten op het podium. Hij weet, ondanks een leeglopende achterband, derde te worden.

CCWS
Oud Formule 1-coureur Cristiano da Matta raakt in coma na een botsing met een hert tijdens een testsessie op het circuit Road America. De toestand is al snel stabiel, maar er wordt gevreesd voor het leven van de voormalig Toyota-coureur. Harry Muermans maakt bekend de opties te bekijken een Champ Car-team op te zetten. De race in Denver wordt gewonnen door AJ Allmendinger. Sebastian Bourdais en Paul Tracy komen in de laatste ronde met elkaar in aanraking. Beiden kunnen hun weg niet vervolgen. Het circuit van Assen sluit een vijf-jarige overeenkomst met de Champ Cars World Series, de eerste race zal in september 2007 plaatshebben. De race in Montreal wordt vanwege hevige regenval afgebroken. Een dag later wordt de race opnieuw verreden. Sebastian Bourdais weet de race te winnen. Pastorelli pakt een keurige zesde plaats en Zwolsman eindigt als achtste.

GP2
Beide races in Hongarije worden winnend afgesloten door Nelson Piquet Junior. Piquet brengt hiermee de spanning in het kampioenschap weer enigszins terug. Piquet weet ook de eerste race in Turkije te winnen. De tweede race wordt gewonnen door Andreas Zuber, die hiermee zijn eerste overwinning in de GP2 behaalt.

Overig nieuws
Sebastian Loeb pakt in de Rally van Duitsland een record. Hij wint de Rally van Duitsland voor de vijfde maal, iets wat nog niet eerder gebeurde. Tevens wint hij zijn zesentwintigste WK wedstrijd. Hij komt hiermee op gelijke hoogte met Carlos Sainz. Marcus Gronhölm weet de rally in Finland te winnen. Jos Verstappen en TRUST leggen hun ruzie bij.

Submitter:  Bron: FOK!sport